Vechtpartij Almere

Die vechtpartij op een school in Almere is geen incident. Het afgelopen jaar hebben we via social media al meer van dit soort walgelijke filmpjes voorbij zien komen. Nederland reageert geschokt, maar gebeurt er vervolgens iets mee? Nee dus. Het is duidelijk, dat deze docent niet echt een band met z’n klasje heeft en het resultaat is duidelijk. Natuurlijk zal er iets gesluimerd hebben en waren er problemen tussen verschillende groepen, maar wanner je investeert in het groepsproces, zal het nooit zover komen. Ga in gesprek, tackle de wrijvingen, en investeer!!! VMBO-leerlingen zijn niet op voorhand klootzakken, maar hebben meer professionele aandacht nodig! Volgend jaar zit ik 40 jaar in het onderwijs (LOM, ZMOK, VSO-LOM, Transvaal, Montessori) en ik kan rustig zeggen, dat ik een brede en goede kijk heb op het onderwijs. De klas, waar dit incident heeft plaatsgevonden, zou ik graag onder mijn hoede nemen en de neuzen weer dezelfde kant op krijgen. De geledingen die hiervoor nodig zijn: Bestuur, collega’s, ouders, leerlingen en wie wil dat nou niet!
Wat mij betreft, had de betreffende leerkracht alle mogelijke middelen mogen gebruiken om dit slagveld te voorkomen. Op Facebook heb ik zelfs geopperd de huidige leerkrachten uit te rusten met een stroomstootwapen, maar dat gaat misschien een beetje te ver…
De problemen binnen het Voortgezet Onderwijs zijn duidelijk te zien via social media, maar de oplossingen liggen binnen handbereik!