Op naar een Nationaal Zorgfonds !

erik46 9 jun 2016

Een kleine 10 jaar geleden is de zorgverzekeringswet zoals we die nu kennen in gevoerd, in het begin was het nog allemaal te doen, redelijk betaalbaar met zelfs een bonus als je geen gebruik maakten van de zorg dat jaar. Maar nu 10 jaar later is de zorgverzekering voor heel veel mensen onbetaalbaar.
Bijna 1 miljoen mensen hebben een betalingachterstand en het is niet dat die mensen niet willen betalen, nee ze kunnen gewoon niet meer betalen. Zo zitten er bijvoorbeeld heel veel mensen met een chronische ziekte bij, die in verleden nog compensatie gekregen voor het eigen risico, maar ook dat is weg bezuinigd. En het leuke van alles is dat als je premie niet betaald de Nederlandse staat je een brief stuurt dat je moet betalen en als je niet betaald krijg ook nog er een boete daarboven op.

Meer dan 500.000 mensen per jaar gaan niet dokter terwijl ze dat eigenlijk wel moeten doen, maar ze kunnen gewoonweg niet betalen. En ja, deze mensen hebben straks wel zorg nodig en die zorg zal dan nog duurder zijn, tja voorkomen is beter dan genezen, helaas snappen de zorgverzekeraars en onze kabinet dat nog steeds niet.

Wat mij eigenlijk het meeste stoort van alles is dat verzekeraars samen ongeveer 11 miljard aan reserves op de bank hebben staan. Geld dat u en ik de afgelopen jaren te veel aan premies hebben betaald.
Dat verzekeraars geld achter de hand houden dat kan ik nog wel begrijpen, maar ik kan niet begrijpen dat het zoveel moet zijn. Ik bedoel wat gaan ze daar mee doen? Het staat nu op de bank waar ze er 0% rente over krijgen? Of wordt het allemaal besteed aan dure panden, te veel overhead en te dure raden van bestuur of toezicht?

Ik zag paar dagen geleden een stuk over de ziekte van Huntington, daar is geen medicijn voor, onderzoekers hadden ongeveer 4 miljoen euro nodig voor beter onderzoek. En voor de vakantie was bij Voetbal Inside een inzameling bezig om 3 miljoen bij elkaar te krijgen om beter onderzoek te doen naar alvleesklierkanker.
Dit zijn zomaar wat projecten waar die 11 miljard beter naar toe kunnen gaan.

Nee, het wordt tijd dat we de zorgverzekeraars met dollartekens in hun ogen snel de straat op schoppen en dat we gaan voor een #nationaalzorgfonds

De SP heeft het voortouw genomen en nu wordt het tijd dat wij als burgers daarbij aansluiten. Niet omdat het de SP is, maar omdat je een goede betaalbare zorg wil voor jezelf en voor iedereen in Nederland! Sluit je aan op www.nationaalzorgfonds.nl