Respect voor gewonde oorlogsveteranen overdreven?

Bram Joziasse 12 mei 2016 / 06:58 uur

Lieve Giel Beelen,

In je radioprogramma geef je altijd commentaar bij het nieuws. Prachtig dat je dat kan en mag doen! Wat fijn dat we leven in een vrij land met vrijheid van meningsuiting! Het spreekt voor zich dat mensen het niet altijd met je eens zijn. Dat is prima, zij hebben namelijk weer een mening waar jij het niet mee eens mag zijn.
9 mei was weer eens zo’n dag dat ik het niet met je eens was. In het nieuws ging het over de net geopende Invictus-games in Amerika. Deze spelen zijn speciaal voor gewonde veteranen. Je zei, en ik citeer: ‘Je gaat toch ook geen games maken voor stratenmakers die door hun rug zijn gegaan?’ Ze zijn dan wel gewond, maarja, dat hoort bij hun werk en daar kiezen ze voor.’
Dit schoot in bij mij in het verkeerde keelgat. Militairen wagen hun leven om de vrijheid van ons én die van anderen te beschermen. Ja Giel, óók die van jou! Dat is toch net even iets anders dan een stratenmaker die door z’n rug gaat tijdens het werken. Een stratenmaker, hoe hard hij ook nodig is, loopt niet het risico om tijdens z’n werk een kogel van de vijand door zijn hoofd te krijgen. Hij is niet maanden bij z’n familie en geliefden vandaan om onze normen en waarden te verdedigen.
Je verwoordde in je praatje ook zo mooi dat ‘die Amerikanen’ overdreven veel respect hebben voor veteranen. Ik proefde daarin een ondertoon van bitterheid en afgunst. Ik vind namelijk dat wíj veel te weinig respect tonen voor ónze militairen. Daarin mogen we wat mij betreft veel leren van de Amerikaanse houding.
En dan de Invictus-Games. Spelen speciaal voor gewonde en zieke mannen en vrouwen die hun land gediend hebben. Opgericht in 2014, door de Britse prins Harry. Het is één van de weinige momenten dat veteranen in Nederland het respect krijgen dat ze verdienen. Giel, je mag het overdreven vinden, je mag vinden dat veteranen geen respect verdienen, je mag dat ook nog op de radio uiten én je wordt er niet om vervolgd. Waardeer die vrijheid en wees dankbaar voor hen die daar hun leven voor willen geven. Mocht het nodig zijn, dan offeren ze hun leven namelijk ook op voor jou, om er zo voor te zorgen dat je je mening kan en mag blijven geven.

Groetjes Bram

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Respect voor gewonde oorlogsveteranen overdreven?
Sluiten