MAAK DE TERRASSEN ROOKVRIJ

Fons Nijpels 4 mei 2016

Wij maakten met een stel kinderen een uitstapje naar het uitzichtdek van Schiphol. Leuk daar, en voor de kinderen een lekker uitje en nog gratis ook! Er staat ook een oud vliegtuig dat bekeken kan worden. En het uitzicht van aankomende, vertrekkende en taxiende vliegtuigen, en alle andere bewegende voortuigen is een ware attractie.

Bij zo’n uitje hoort voor ons ook het iets gebruiken op een terras. En dat kan daar, er is een horeca-gelegenheid in de vorm van een terras met parasols. En je kunt er van alles gebruiken: eten en drinken. Niet bepaald goedkoop, dat wel.

Maar tot onze grote ergernis werd er ruimschoots aangegeven dat roken er toegestaan is en op alle tafels stonden dus ook asbakken. En de rokers gaan hier fanatiek los, en dus was het gevolg dat ons gezelschap van alle kanten smerig werd blootgesteld aan SHS (second hand smoke).

Moet dat nu zo? Het is sowieso al onbegrijpelijk dat een fatsoenlijke horeca-ondernemer geen rekening houdt met niet-rokende bezoekers, en bewust het risco neemt dat klanten en personeel intensief aan giftige stoffen worden blootgesteld. En dat geldt zeker voor een attractie als deze, waar zoveel kinderen op af komen. Het getuigt ook van een volstrekte foute instelling: wij wensen rokers niets in de weg te leggen en de meerderheid van niet-rokende klanten dient zich hieraan maar aan te passen, leuk of niet leuk. Wat een ongastvrijheid!

Als een horecea-ondernemer al zo nodig rookgelegenheid wil bieden, waarom dan niet op een manier dat het ‘schone’ bezoekers geen kwaad kan doen? Hier is het dek zo groot dat makkelijk een rookhoek kan worden aangewezen, zodat rookschade en – overlast aanzienlijk beperkt wordt.

De situatie is kenmerkend voor het terrasbeleid in de Nederlandse horeca: ongastvrij voor de niet-rokers en totaal gebrek aan besef hoezeer hen schade en onrecht wordt aangedaan. Dit vraagt om wettelijke maatregelen; de terrassen van Nederland moeten rookvrij!