Slechte monsters bestaan niet

Leonardo1318 12 apr 2016

Zoemende bijtjes, weghuppelende konijntjes, vogeltjes met hun snavel vol toekomst en een dronken romantische idealist die word verblind door de eerste zonnestralen van de lente. De lente maakt mij sentimenteel. Waar de meeste mensen hun wensen en voornemens rond kerst krampachtig uitspuwen doe ik dat met de lente. Slagingskans dat ik word gehoord is vele malen groter omdat de zon schijnt, alles bloeit en zelfs mensen positiever lijken te zijn.
Ik worstel al jaren met een vraag: Hoe goed is de mensheid? De wereld wordt steeds heter! Oorlog en aanslagen komen steeds dichterbij en corruptie voert ook in Nederland hoogtijdagen. Zal ik opgeven en mijn hulp aan eenzame door de regering aan hun lot overgelaten ouderen stoppen? Even leek dit de beste oplossing, dweilen met de kraan open is immers onbegonnen werk. Verzonken in pure ellende en zelfmedelijden. Wijzend met mijn vinger naar Amerika, Rusland, Syrië en onze regering zonder mij te beseffen dat ik mijzelf alles behalve van mijn mooiste kant heb laten zien. Een oude Tv-Show van Ivo Niehé trok mijn aandacht. De 69 jarige Franse fotograaf, journalist en ecoloog, Yann Arthur Bertrand, die de documentaire Human heeft gemaakt, leerde mij de essentie van het leven. Prachtige beelden van onze unieke planeet, maar nog interessanter, interviews over de mensen die deze planeet bewonen.
Een Amerikaanse man vertelde dat zijn vader hem als kind sloeg met verlengsnoeren, kleerhangers, stukken hout en dat soort dingen. Hij deed dit, omdat hij van mij hield. Hij gaf mij een verkeerd beeld van wat liefde was. Jarenlang dacht ik dat liefde pijn hoorde te doen. Ik deed iedereen pijn van wie ik hield en belande voor moord op mijn vrouw en kind levenslang in de gevangenis. Agnes, de moeder en grootmoeder van de twee mensen die ik heb vermoord had alle reden mij te haten, maar juist zij leerde mij wat liefde is. Dikke tranen vloeiden over de wangen van de man en ook ik huilde, uit herkenning.
Deze Amerikaanse gedetineerde leerde mij dat verandering van jezelf en dus iedereen mogelijk is. Niemand word als monster geboren, monsters worden gecreëerd en slechte monsters bestaan niet.