ONEERLIJK REFERENDUM

Fons Nijpels 7 apr 2016

We hebben het eerste referendum gehad volgens de nieuwe referendumwet. Met de uitslag werd duidelijk dat er een ernstige weeffout in de wet zit: door naar de stembus te gaan en een stem uit te brengen wordt bijgedragen om de gestelde kiesdrempel van 30% te halen. Zo bezien hebben de ‘ja’ stemmers in dit concrete geval de ‘nee’ stemmers dus aan een overwinning geholpen. ‘Nee’ stemmers worden door deze wet in een bevoordeelde positie gebracht en dat is oneerlijk en onjuist. En dient dus spoedig te worden bijgesteld.

Ik vind dat een groep mensen die reeds aangenomen wetgeving via een referendum teruggedraaid willen krijgen, OP EIGEN KRACHT moeten zorgen dat tenminste 1/3 van de kiesgerechtigden hen steunt. En dat was hier niet het geval. De overwinning kon alleen worden behaald doordat voorstanders de moeite namen om hun ‘ja’ stem uit te brengen. Deze ‘ja’ stemmers zijn daarmee in een val gelopen, die in deze rare wet is ingebouwd. Het is de wetgevers ernstig aan te rekenen dat deze weeffout erin is geslopen, ondanks het bestaan van Eerste Kamer en Raad van State, die hier blijkbaar overheen hebben geslapen.

Ik ben niet tegen een referendum op zich, maar dat moet dan wel volgens een eerlijk proces tot stand komen. Daarom stel ik een wetswijziging voor en wel zodanig dat de organiseerders van het referendum tenminste 1/3 van de kiesgerechtigden naar de stembus weten te krijgen om hen hun stem met een ‘nee’ te geven. En verder dient de grens voor het organiseren van een referendum op tenminste 500.000 handtekeningen te worden gesteld. Gebleken is immers dat het in deze tijd van sociale media een koud kunstje is om honderduizenden medestanders bijelkaar te krijgen.

De uitslag van dit referendum is door dit alles dubieus, en ik vind dus dat de regering die daarom naast zich neer kan leggen. De uitslag is een gevolg van een ‘bedrijfsongeval’ in het wetgevingsproces. En dat moet met grote haast worden hersteld zodat een volgend referendum wel een eerlijk karakter krijgt. Dit referendum was een aanfluiting van een eerlijk democratisch proces. De wedstrijd is gespeeld maar de regels bleken onjuist en oneerlijk. De wedstrijd moet daarom ongeldig worden verklaard.