DE GUTMENSCH

Het predikaat gutmensch: ze geld in mijn optiek vooral voor hen die sociaal lijken, maar alleen sociale keuzes maken als het hen zelf niets kost en als de schijnwerpers op ze staan. Ik noem die groep weleens ‘refo-socialisten’.

Ze zijn voor opvang asielzoekers, maar wel ver weg in dorpen waar ze zelf minimaal 100 kilometer vandaan wonen. Meestal ook ‘kunstzinnig’ om interessant en elitair te lijken en bijvoorbeeld overmatig geïnteresseerd in varkentjes redden in Gambia omdat dat ‘hip’ is en iedereen mag zien hoe maatschappelijk betrokken ze met die ‘varkentjes in Gambia’ zijn.

Bij het winkelen staan ze overdreven lang bij biologische producten, stellen ‘interessante’ vragen erover om hun kennis over die producten te etaleren aan winkelpersoneel als ze bekenden zien en leggen standaard een biologisch stuk vlees en een Fairtrade product bovenop de andere boodschappen om ermee te flaneren in de winkel. Net voor de kassa lozen ze die producten stiekem uit hun mandje, zodat deze ongemoeid later weggegooid moeten worden door het winkelpersoneel.

Dat is de gutmensch zoals veel anderen ze zien. Sociaal betrokken, omdat het hip is, maar vooral als kunstig imago-protocol in een "wiedergutmenschung".