PSV – AJax de beslissing in de Eredivisie?

Zondag 20 maart om 16:45 uur neemt PSV het thuis op tegen Ajax. In potentie dé wedstrijd waarin de beslissende klap valt omtrent het landskampioenschap. Welke factoren gaan de uitkomst van het cruciale treffen bepalen? We zetten een paar zaken op een rijtje.

Al wekenlang is de Nederlandse Eredivisie een tweestrijd tussen PSV en Ajax. De achterstand van de nummer drie op de bovenste twee liep al snel zo fors op, dat de titel voor iedereen achter de Eindhovense en Amsterdamse club uit zicht raakte. En zo was het de afgelopen jaren ook, sinds FC Twente verrassend in 2010 de titel opeiste.
PSV: de eerste 27 speelronden van vorig seizoen versus dit seizoen

In de 27 speelronden heeft PSV vier punten minder, dan in dezelfde fase van vorige jaargang. Geen schande natuurlijk, want 66 punten uit 27 duels is nog steeds een zeer behoorlijk aantal. In lijn daarmee, is ook het doelsaldo wat verzwakt, maar wel zijn er minder duels verloren (van drie naar één). Het speelt wellicht mee, dat PSV dit seizoen door de groepsfase van de Champions League kwam, en daar dus een deel van zijn energie en focus aan heeft besteed.

De duels tussen PSV en Ajax leverden vorig seizoen verrassende resultaten op. In beide gevallen verloor de thuisspelende ploeg namelijk. Ajax ging in augustus 2014 met 1-3 onderuit en in maart 2015 rolde diezelfde uitslag uit de bus bij PSV versus Ajax.

De ploeg van trainer Frank de Boer heeft zichzelf verbeterd, gemeten over de eerste 27 matches van dit seizoen versus de vorige editie van de Eredivisie. Er zijn vijf punten meer behaald, het doelsaldo is aanzienlijk opgepoetst en het aantal nederlagen is gehalveerd. In de afgelopen jaren bouwden de Amsterdammers de reputatie op, dat ze na de winterstop beter gingen draaien. Dat moet dan nu tegen PSV worden bewezen.

Verleden PSV – Ajax

Eerder dit seizoen won PSV de heenwedstrijd (in de Amsterdam Arena) met 1-2. Daardoor komt PSV in de buurt van het herstellen van het historische evenwicht. De clubs speelden namelijk 126 keer tegen elkaar en Ajax won 52 keer en verloor er 51. Het totale doelsaldo is ook heel close: 214 tegen 210 in Amsterdams voordeel. In de competitie speelde PSV 59 keer thuis tegen Ajax. De Brabanders wonnen 29 keer en speelden 15 keer gelijk. Het competitie-doelsaldo is 119-85 voor PSV. Erik Hutch schrijver voor onlinewedden.com