Natuurlijk ritme

Anne Avontuur 30 mrt 2016

‘Lente langzaam op gang’, kopte Metro onlangs. Dat het allemaal wat langer duurt, zou te wijten zijn aan een extreem vroege start van de voorlente en de lage temperaturen van vandaag de dag. Beeldbepalende natuurverschijnselen komen daardoor later (of juist eerder) opgang. Aldus De Natuurkalender van de Wageningen University.

Wij mensen beïnvloeden het natuurlijke ritme. Druk is het nieuwe goed. Als we niet druk zijn, dan gaat het niet goed. En daar hoort uiteraard een gestructureerde planning bij. We gaan met de klok -onze tijd- mee want Time is Ticking.

De natuur is zijn ritme kwijt en probeert ons bij te houden, gaat daardoor soms de mist in.

Door het drukke, vaak wispelturig menselijk handelen, komt onze biologische klok in gevaar. We vergeten het natuurlijke ritme en vergelijken onszelf met de meest vooruitstrevende types. Spenderen veel tijd aan carrière maken en willen meedoen met de rest. Maar enkel het toekomst-denken biedt weinig creativiteit voor het NU. Wij laten ons leiden door gedachten.

Het idiote is, dat de natuur naar ons luistert. Het sneeuw-klokje bepaalt zijn eigen tijd en Berk, Eik en Beuk hebben eind april pas met elkaar afgesproken. Aankomend weekend beloofd het op sommige plekken in Nederland 20 graden te worden, en dat terwijl tijdens Pasen nog code geel werd afgegeven. April doet wat ‘ie wil. Een oud gezegde, maar tegelijkertijd een excuus. De mensheid leeft niet meer volgens de regels van de natuur. De natuur moet zich aanpassen aan ons ritme om te overleven.

Maar ach, wat zou het. Ik heb zin in de zon en zij luistert naar me, zij past zich aan. Kom maar op, ik omhels je met duizend armen.