De legende

Ik maak aanstalten om naar bed te gaan. Het is drie dagen sinds Johan Cruijff ons verlaten heeft. Dat zijn drie dagen teveel. Sinds ik op de hoogte werd gesteld van Cruijffs dood loop ik rond met een leeg gevoel in mijn maag. Ik kan alleen aan hem denken: de grootste voetballer die Nederland, of zelfs de wereld, gekend heeft. Het is raar. Ik heb Cruijff nooit ontmoet, laat staan ook maar één wedstrijd zien spelen. Ik ken hem van de vele wedstrijdbeelden, documentaires en iconische quotes. Cruijff was voor mij een levende mythe, de legendarische voetballer met een Godenstatus. Het was door de jaren heen iemand die regelmatig in het nieuws kwam en altijd zijn mening ventileerde. Johan Cruijff was er gewoon. En hij was gewoon.
Eén van de beste spelers ooit ging bij mijn leven horen. De man op de beelden die ik nu kan dromen was er altijd bij. Als analist bij Studio Sport maakte ik als kleine jongen kennis met hem. Ik had het idee dat ik naar een man zat te kijken wiens liefde voor de bal zó eerlijk, zó oprecht was, dat het door het beeldscherm heen bij mij naar binnendrong.
Toen iemand mij donderdag vertelde van zijn overlijden dacht ik in eerste instantie dat het om een grap ging. Een zieke grap. Het was wel de waarheid. Dat ongeloof bij mij kwam juist door de mythe, dat Goddelijke, dat aan hem kleefde.
Johan Cruijff ging van is naar was en zal nooit meer zijn mening ventileren. Er komen geen nieuwe beelden van hem bij een nieuwe Cruijffcourt. Nooit zal er meer een quote komen waarvan mensen minimaal een seconde of 7 moeten nadenken wat hij nou precies bedoeld. Dat maakt mij verdrietig. Het is alsof iemand die ik kende, maar waarmee ik nooit gepraat heb, met de horizon verdwenen is.
Toen besefte ik plotseling iets. Johan Cruijff zal voor altijd in mijn leven blijven. Ik was er niet bij toen hij zijn successen als speler of coach behaalde, maar daar zullen altijd beelden voor zijn. Diezelfde beelden zullen mijn kinderen bekijken. Ik zal ze over deze geniale voetballer en taalvirtuoos uit Amsterdam vertellen. Datzelfde geldt voor zijn quotes en Cruijffcourts. Ze zullen blijven bestaan. Want zo moet je het ook zien: Cruijff zal nooit of te nimmer vergeten worden. Als kind was Johan Cruijff voor mij een levende legende. Nu is hij dé legende.
Ik pak een shirt uit mijn kast om aan te doen. Een shirt met rugnummer 14.