Valentijns-tip voor mannen

ippe galama 15 feb 2016

Iedereen weet natuurlijk best dat Valentijn een geniaal uitgezette campagne is om jou geld afhandig te maken. Met veel succes trouwens. We geven al jaar en dag veel geld uit aan deze “feestdag”. Al lijkt het alsof het nu de trend is om “niet mee te doen aan dat commerciële gedoe”, staan de winkels vol en wordt er weer net zo veel geld uitgegeven als voorgaande jaren. Ik vind het vooral knap dat ‘de markt’ een dag kan verzinnen waarin wij ons verplicht voelen cadeaus te kopen.

Mijn probleem met Valentijn is dit; als je iemand wil verassen met wat liefs, VERRAS diegene dan. Iets doen op Valentijnsdag is nauwelijks verassend te noemen, is het niet? Nou is het lastige dat als je voorzichtig aan je vriendin hebt gevraagd of ze “iets wil voor Valentijn?” meestal een “nee, natuurlijk niet, het is alleen maar geldklopperij!” het antwoord is. Nou moeten jullie begrijpen dames, dat ons mannenbrein bij dat antwoord denkt: “Pfieuw, daar hoef ik niet meer over na te denken, ..Ik heb honger..”. Vervolgens op 15 Februari blijkt dat ik nou precies ‘die enige lul blijk te zijn die ook ECHT niets heeft gedaan voor zijn vrouw’ (en al haar vriendinnen hebben wel wat gehad). Zit ik mooi thuis met een chagrijnige wederhelft.

Dus, om verwarring te voorkomen beste mannen, in dit geval kun je beter toch even iets kleins doen. Gewoon, om een apocalyptisch-chagrijnige vrouw te voorkomen. Let wel op: iets kleins! Ga dus niet met een gitaar onder een slaapkamerraam staan om zelf-herschreven teksten van Nick en Simon naar een meisje op vierhoog te schreeuwen. Er is geen vrouw die daar blij van wordt. Behalve dan misschien de advertentieverkoopster van YouTube, omdat jij met je stomme smoel 500.000 views haalt in een video genaamd “Valentijns-flapdrol zet zichzelf te kakken”. Een gedicht is ook zoiets. We WhatsAppen tegenwoordig non-stop met elkaar, dus tenzij je het op een stuk perkament schrijft en per postduif laat bezorgen is dat ook geen goed idee.

Bloemen, chocola, knuffeldieren. Alles is zo verschrikkelijk afgezaagd, dus wat dan? Een sportschool abonnement? Dat kun je proberen, maar bepaald goed voor de relatie is het niet. Het gaat om de moeite die je ervoor doet en/of de gedachte die je erin stopt. Dus, voor volgend jaar, laat bij de copyshop een fotootje op canvas drukken of kook onaangekondigd een heerlijk avondmaal. Maar doe in godsnaam iets.. Anders slaap je volgend jaar WEER op de bank.