SOLIDARITEIT

Solidariteit…Met dit woord werd ik voor het eerst geconfronteerd toen een Poolse vakbondsman hiermee op de barricaden ging staan. Het is niet alleen bij grammaticaal kennis nemen gebleven want het grootste deel van zijn solidaire achterban is neergestreken in de leegstaande recreatie verblijven (andere woorden hiervoor zijn, Chalet, oostgalow of caravan) om zo nu en dan wat tros-tomaten te plukken.

‘S avonds zitten deze noeste arbeiders met halve liter blikken Tusky bier en wat stootjes vodka onder de laatste Hollandse sparren te mijmeren over de goede oude tijd in hun vaderland. Trots bellen ze bijna dagelijks naar huis om te delen in hoe geweldig de Hoogsky Veluwsky wel niet is en dat ze zelfs een autootje zonder shetland pony ervoor van de zaak hebben. Als afronding van deze avonden zingen zij gebroederlijk het Poolse volkslied en word een laatste half litertje Tysky genuttigd uit fles welke zij juichend steevast openen met een snoerloze tondeuse.

Wat deze vrolijke drinkers wellicht niet weten die verblijven is dat in hun achtertuin iemand een Nederlandse versie van solidariteit aan de man probeert te brengen. Voor zijn vrienden heet hij Emile. Hij is waarschijnlijk de enige sociale profeet die zijn boodschap deelt in een meerdelig kostuum, solidariteit is wat dit land nodig heeft. Tijdens mijn nuchtere ochtend-koffie en wat gekrab aan mijn bierbuik het nieuws zat te lezen viel mijn oog op een bericht dat wij jaarlijks krijgen; ja de Elfsteden kopstukken hebben ook weer wat liters kruidenbitter achterovergeslagen ergens in de zon op een Fries terras maar ik bedoel de eerste gipsvlucht is weer zonder problemen geland.In mijn enthousiasme hierover heb ik een mail bericht gestuurd.

Beste Emile,
Hierbij stuur ik je een column omdat ik een geweldig voorbeeld gevonden heb van solidariteit. Om mijzelf te verzekeren dat ik je geen hoera onzin stuur heeft mijn zorg verzekeraar mij verzekerd dat ik als niet wintersporter echt wel mee betaal aan deze gips evenementen en zelfs in de revalidatie kosten deel. Is dat solidariteit of wat, yeaahhh ben zo blij, doe er je ding mee zou ik zeggen..Als je je afvraagt waarom de link er onder staat? Dat heb ik gedaan omdat de inhoud van deze column tamelijk saai is en mijn lezers V/M net als ik niet vies zijn van een beetje roddel smullen denk ik..Tja noem ook dit solidariteit!