Bonnetje

Suske 1 feb 2016

Je komt thuis na een dag hard werken en je zet de tv aan. Even het nieuws kijken, wat heb ik vandaag allemaal gemist? Ik val middenin het programma Nieuwsuur met Michiel van Nispen (SP), Alexander Pechtold (D66) en nog een paar belangrijke politici. Er schijnt een bonnetje dat kwijt was, toch gevonden te kunnen worden. En dan komt het hoge woord eruit: “Het gaat hier om de INTEGRITEIT van de politiek”.

Ja dan val je toch wel van je stoel als kijker, of niet?

Wassila Hachchi (gezondheid) stopt abrupt als kamerlid met alleen een slecht getypt briefje op Twitter als excuus en is vervolgens 5 dagen niet bereikbaar voor commentaar. Zelfs haar eigen partij kan haar niet bereiken. Dat is dan wel integer?

Er staat een referendum op het programma voor 6 april over het verdrag met Oekraïne. Los van of je voor of tegen het verdrag bent, is het mooi dat de politiek er aan herinnert wordt door de burgers dat ze niet zomaar even alles kunnen beslissen over hun toekomst. Zoals de heer Nigel Farage (EU parlementslid namens Engeland) mooi verwoordde in het EU parlement: “People want to have a say in their future”. Maar dat referendum is bij voorbaat al gereduceerd tot 0 qua belangrijk, want de EU heeft in als zijn wijsheid al besloten (Ja de Nederlandse politieke partijen stemden daarmee in!) dat ongeacht wat het Nederlandse volk stemt het verdrag er toch wel komt.

En dan heb ik het nog niet eens over de het lek van commissie Stiekem gehad! "Hoewel de commissie wel concludeert dat er gelekt is, ontkennen alle ondervraagden dat zij gelekt hebben. Desalniettemin heeft Schouten geen reden om aan te nemen dat een van hen niet de waarheid heeft gesproken."

Dat zijn maar een paar voorbeelden waarom de politiek alle INTEGRITEIT al heel lang geleden al verloren heeft, voordat er een stom bonnetje kwijt raakte. Een stom bonnetje dat ondertussen qua onderzoek en kamer vragen al meer gekost moet hebben dan de hele deal.

Nederland en Europa zijn ziek. Doodziek. En de ziekte is een bekende ziekte. Een ziekte die geen enkele politicus in Nederland of Europa leuk schijnt te vinden. Sterker nog, ze hebben er een hekel aan! Hoe die ziekte heet? Democratie!

Daarom! Kom in opstand! Laat daarom je stem telkens weer gelden! Stem altijd! Niet omdat het moet, maar omdat het kan! En laat de gevestigde namen nou maar eens links (of rechts) liggen. Stem op een frisse nieuwe wind!