Matchfixing: een dodelijk virus

SinBird 20 jan 2016

McEnroe, Navratilova, Lendl. Ze hebben alle drie in het verleden prijzen gewonnen in de tennissport. Hun vele overwinningen zijn smetteloos. Hun tenniskwaliteiten staan buiten kijf. Er is geen enkele twijfel. Althans, dat is altijd beweerd. Tot deze week, zo lijkt het. Als de berichtgeving klopt dan kunnen we de geschiedenisboeken voor wat betreft het sportjaar 2016 alvast gaan vullen. Veel uitslagen staan reeds vast. Boosdoener is natuurlijk het fenomeen ‘matchfixing’. Matchfixing is als een virus welke zich in een rap tempo als een sprinkhanenplaag verspreidt. Het tast alles aan wat de sport normaliter zo mooi maakt. Wat mij betreft kan ‘matchfixing’ overigens nu al worden gekozen tot woord van het jaar 2016. Dan hoeven we hier niet meer op in te zetten. Wat overblijft is natuurlijk de vraag hoe dit zover heeft kunnen komen?

Sport heeft de laatste decennia een steeds prominentere plaats verworven in onze agenda’s. Het is het medicijn tegen vele aandoeningen. Deze kunnen zowel van lichamelijke als geestelijke aard zijn. Sport is de motor van de samenleving. Normen en waarden die in de sport gelden zijn ook van toepassing op de dagelijkse maatschappij waarin we leven. Al spelenderwijs leren we belangrijke ingrediënten van het leven toepassen zoals: samenwerking, vriendschap, fair play, respect, doorzettingsvermogen en discipline. Deze ingrediënten zijn net zo onmisbaar als olie voor een motor. Maar de olie dreigt aangetast te worden door dit ‘nieuwe’ virus. Nieuw, omdat de gevolgen van matchfixing nu pas pijnlijk beginnen door te dringen. Ondertussen volg ik een tenniswedstrijd en zie iemand de vierde dubbele fout op rij produceren. Is het de spanning, heeft de speler fysieke problemen of moeten we de oorzaak ergens anders zoeken? Hopelijk niet het laatste.

Daar waar de herkomst van een biologisch virus tot op de dag van vandaag nog ongewis is lijkt de oorzaak van matchfixing voor de hand te liggen. Hoe is de economische crisis in 2008 ook al weer ontstaan? Waarom heeft Duitsland het WK voetbal 2006 mogen organiseren? Inderdaad, GELD! Het is voor velen dé drijfveer om praktijken te ontplooien die wettelijk gezien verboden zijn. De sport wordt om zeep geholpen. Hoe kunnen we deze ontwikkeling een halt toe roepen en de sport bevrijden uit de greep van dit dodelijk virus? Een griepvirus waait wel weer een keer over. Ik heb het gevoel dat matchfixing geen normaal virus is en hardnekkiger dan we denken en hopen!