De monopolie van Sun Capital

Rb de Jager 15 jan 2016

Je stond op en schopte je stoel naar achteren, je pakte het bordspel in je beide handen en smeet ons fundament met huis en haard van tafel af. Je maakte je groot en balde je vuisten, je sloeg op tafel en stoten onze glazen om. Je liet ons achter in de chaos, na de verkoop van uw effecten bent u met de noorderzon vertrokken en wij kregen niet eens de kans om onze kaartjes om te draaien. Wij moesten de dag voor kerst, met leden ogen aanzien hoe alles waarvan we dachten dat we het door de jaren heen hadden veiliggesteld, onomkeerbaar beschadigd raakte.

U speelde Monopoly op het hoogste niveau, een technisch hoogstandje, maar nog mooier was het om te zien hoe u ons een kanskaart voor gehouden hebt. Een kanskaart die u door een fout van de bank nooit aan ons heeft hoeven uitkeren. Vrijwel direct daarna volgden eervol ontslag en of we nog even onze schorten wilde wassen. Het is treurig dat wij op straat komen te staan terwijl ons kerstpakket, het personeelsbudget en de spaarpotjes voor onze kinderen op gaan in het algemeen fonds van Sun Capital.

Geachte Sun Capital, de spelregels wijzigen om vervolgens de bank uit te kunnen kopen terwijl wij even naar het toilet waren was voor u een koud kunstje. Wij zullen daardoor drie stappen terug moeten doen. U verlaat natuurlijk de gevangenis zonder te betalen en indien u weer langs start komt, u raad het al, ontvangt u wederom 200 euro. Wat mij betreft verdient u ook nog een schoonheidsprijs, u heeft immers 10.000 gezinnen buiten spel gezet. Toch zal ook voor u binnen afzienbare tijd het doek vallen. Want wanneer wij de negatieven uit uw verborgen galerij aan de waslijn te drogen hangen en er een compleet beeld ontstaat bent u waarschijnlijk niet meer zo gelukkig met het feit dat u fotogeniek bent. Daarbij is het op voorhand uitgesloten dat onze kinderen over vijftien jaar nog voor €2,50 een potje monopoly met u willen spelen.

Geachte meneer Ahold, wat fijn dat u ook bent aangeschoven, u bent aan de beurt. Zet u alstublieft vijf huizen en een hotel op het door Sun Capital vervuilde grondgebied. Koopt u alstublieft de gehele straat. Dan zullen wij u laten zien dat onze oesterzwammen nog prima groeien op de koffieprut van de vorige eigenaar.