Zó lossen we het klimaatprobleem op
Als globalende Nederlander lees ik het nieuws altijd door een klimaatbril. Nee, ik dacht bij "Parijs" niet aan de kooldioxide-uitstoot van Kalashnikovs of aan een ecokeurmerk voor bomgordels. Maar ik heb de afgelopen weken wel het heugelijke nieuws uit de krant gefilterd, dat Nederland op het punt staat om alle kolencentrales echt te gaan sluiten. Die maatregel is min of meer onvermijdelijk om op de afgesproken 25% minder CO2-uitstoot dan in 1990 te komen.
De betrokken partijen voeren al "verkennende gesprekken". Ons land kan het wegvallen van kolenenergie opvangen door gas en import vanuit bijvoorbeeld Noorwegen. En het geld ligt gewoon klaar: de miljarden aan subsidie voor de moderne kolencentrales om biobrandstof bij te stoken moeten alleen maar even worden omgeleid. "Maar dat is kapitaalvernietiging", gloeien nog een paar VVD’ers na in de wandelgangen omdat ze op hete kolen zitten en hun vriendjes in de lobby op hen wachten. Daar trekken Samson en Klaver zich echter niets van aan. Die schrijven gewoon hun eigen ambitieuze 95%-initiatiefwet.
Hard nodig, want we leven aantoonbaar in decadente tijden. We debatteren liever over pietluttigheden dan over de op handen zijnde watersnoodramp van 2053 als gevolg van de stijgende zeespiegel. Terwijl juist een columnist met de naam Dijkgraaf daarover zou moeten schrijven. Hoe half Nederland volgens serieuze prognoses tegen het eind van deze eeuw onder water komt te staan. Half Nederland! Niet slechts een paar afgeschreven huizen in gefrackte Groningse spookdorpen.
Maar de "wijsheid" van de VVD is hardnekkig: de planeet redden is te duur. En dan komt de V in het geding. Opoffering van een luttel percentage van de hogere inkomens is een onaanvaardbare inbreuk op de V van de achterban. Bovendien, als we zulke belastingen gaan heffen dreigt die over te stappen naar die andere V-partij met populistische grondslag.
Ik heb vandaag een oplossing voor het probleem bedacht. Er bevinden zich in ons land hele grote groepen hersenlozen die uit volle borst "Minder! Minder!" scanderen. Wanneer we nu ongemerkt het mannetje dat voor hen staat vervangen door een klimaatexpert. Deze vertelt dan over de impact van de klimaatverandering op onze zeegrenzen en hoe gevaarlijk fundamentalisten zijn die weigeren naar de wetenschap te luisteren. En dan zegt hij: "Wat doen we met de kolencentrales?"
En de massa zal, omdat ze niet anders gewend is, gewoon doorgaan met scanderen: "Minder! Minder!"