Vluchtelingendroom

Koen van Enkhuizen 9 nov 2015

Zo, wat een nachtmerrie! Na de zoveelste aardschok van meer dan 2,3 op de schaal van Richter in de omgeving van Loppersum, vluchten ontheemde Groningers massaal de provinciegrenzen over. Op zoek naar asiel of geluk, daar zijn de meningen in de rest van het land nogal over verdeeld. Een deel van de vluchtelingen wil via Friesland naar Noord-Holland. Op de Afsluitdijk lopen duizenden mensen met hun laatste bezittingen in de stromende regen richting het beloofde land , het is werkelijk een hartverscheurend tafereel. Het provinciebestuur zit met de handen in het haar, want ze kunnen de vluchtelingenstroom niet aan. Ongeruste West-Friezen hebben al gedreigd om de stroom asielzoekers hardhandig tegen te houden bij Den Oever en ze over dezelfde Afsluitdijk terug te jagen richting Friesland. Niet alleen in Noord-Holland leidt het tot grote problemen. Ook naar het Zuiden van het land toe is een exodus van hulpbehoevende Groningers op gang gekomen. Via het bekende Pieterpad trekt men richting de heuvels van Limburg. In Overijssel gaan stemmen op om een hek langs de grens met Drenthe te plaatsen om de vluchtelingenstroom tegen te gaan. Men wil dat de opvang in de regio plaats gaat vinden. Verder zijn er vele mensensmokkelaars actief, die vermogende Groningers tegen betaling met gammele bootjes de Waddenzee opsturen richting Texel of Vlieland, om daar een nieuwe toekomst op te bouwen. De Marine is inmiddels ingezet om erger te voorkomen.
Gemeenten willen wel noodopvang aanbieden en in het hele land zijn bijeenkomsten georganiseerd om bezorgde burgers en overheid op één lijn te krijgen. De kwestie ontwricht inmiddels de gehele Nederlandse samenleving. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. De meeste Nederlanders willen de Groningers best helpen, zo lang het maar niet in de eigen woonplaats is. De Groningers praten raar en nemen onze banen in. En je weet maar nooit welke aardappelziekte ze mee nemen. Het leidt zelfs tot gewelddadigheden. In een dorpje vlak bij Hoorn werden twee fietsbanden lek gestoken van een wethouder en in de omgeving van Leiden ging een kliko van een burgemeester in vlammen op.
Dan gaat de wekker af! Ik stommel slaperig naar beneden, ik pak een beker koffie en lees de krant. De voorpagina van mijn ochtendblad staat vol met berichten over de vluchtelingenstroom vanuit Syrië naar West-Europa en de verstrekkende gevolgen daarvan. Ik kan nergens iets vinden over die arme Groningers, dat was gelukkig maar een boze droom…..