Hey Everybody!

Een nieuwe generatie bands leren kennen is altijd leuk. Al helemaal als het gaat om de opvolging van alom bekende boyband One Direction, die op woensdag 11 november in de Metro werd voorgesteld. Niet alleen doen de jonge heren van 5 Seconds of Summer het goed in de mainstream (het gemis van Nederlands top-40 succes daargelaten), ook liggen de nummers vaak lekker in het gehoor.
Maar ja, een aantal jeugdelingen in een band die het goed doet bij een jonger publiek kan natuurlijk niet serieus genomen worden. Wel aardig dat er wordt gezegd dat 5SOS, ‘in tegenstelling tot 1D’, wel hun eigen instrumenten bespeeld. Alsof het een klopje op de rug is. Leuke bedoeling, jongens, maar wanneer gaan jullie serieuze muziek maken? Voor een serieus publiek? Want die bakvissen weten niet wat goed is.
Laten we het daar ook nog even over hebben. Waarom worden de fans bakvissen genoemd? Het idee dat er iets mis is met fans komt al uit de jaren ’20, heeft mijn studie me geleerd. Bijna honderd jaar later lijkt het me tijd om dit beeld eens te veranderen. Fans zijn normale mensen als jij en ik – alhoewel, ik ben zelf ook fan van bands, dus ik mag dat niet zeggen. Ik ben net zo’n bakvis, zelfs al ben ik inmiddels in de twintig en ben ik nooit ‘hysterisch’ geweest over mijn bands.
Is het echt nodig om juist dit soort fans zo af te keuren? Anderen kamperen voor een iPhone. Sommigen geven bakken met geld uit aan games. Misschien ga je wel graag naar auto’s kijken. Dit is allemaal precies hetzelfde – maar omdat 5SOS een jong publiek aantrekt, zijn het plotseling bakvissen. Okay dan.
Hier staat nog compleet buiten dat het succes van 5SOS niet alleen maar door 1D komt. De band heeft namelijk ook samengewerkt met grote namen uit de alternatieve muziekindustrie, zoals Joel en Benji Madden (Good Charlotte), Deryck Whibley (Sum 41) en Alex Gaskarth (All Time Low). Met dat soort namen trek je gegarandeerd aandacht, zelfs al tour je niet met 1D.
Gelukkig maakt het de band verder niets uit wat voor aandacht of stoomcursus nodig is. Vorig jaar verkochten de heren de Ziggo Dome al binnen twee minuten uit en dit jaar hebben ze dezelfde venue ook al eens uitverkocht. Gun de fans hun plezier en geef 5SOS wat meer credit: ze doen het beter dan welke andere ‘jonge’ band dan ook.