Een nieuwe generatie vaders

Multitask daddies

Wat ben ik trots dat we afgelopen maand samen een tweede zoon in onze armen mochten sluiten. Nu zijn we een gezin van vier, inclusief alle gezelligheid en drukte. De gezondheid en het geluksgevoel is het meeste waard, maar het is wel even schakelen met al die extra taken.

Aandacht hebben voor je vrouw, zorg voor de kinderen, kraamvisite plannen of ontvangen, wassen, strijken, schoonmaken in huis, boodschappen doen, koken, klussen en bereikbaar willen zijn voor je contacten op sociale media zoals Facebook vraagt om multitasking van hoogstaand niveau!

In de westerse samenleving waar een huishouden afhangt van twee verdieners wordt steeds meer beroep gedaan op de man. Zeker nu de vrouw meer carrière maakt. Het aantal vrouwen met topfuncties in de top van de 100 grootste bedrijven groeide namelijk in 2014 van 10% naar 15%. Evolueert de man als een steeds meer verzorgend, opvoedend type of blijft deze aan het roer staan als carrièretijger?

Ja, mannen het woord is aan ons. We denken ons te moeten focussen op die goed verdiende baan, maar dit is gezien de veeleisende samenleving niet meer voldoende. Vrouwen nemen meer het roer over door dus ook belangrijke functies te vervullen.
Daarnaast zijn vrouwen al langer gewend zaken op het thuisfront te organiseren, waardoor het zeker niet meer vanzelfsprekend is dat de man gezagvoerder is. De vraag is of mannen überhaupt ooit thuis de baas hebben gespeeld. We zijn toch juist goed in het jagen en zorgen dat er brood op de plank komt. Waarom zouden we dit specialisme dan over boord gooien?

Het simpele antwoord is ja, gewoon omdat mannen net zo graag tijd doorbrengen met het gezin.
Balanceren is het toverwoord wat mij betreft voor al die papa’s en mama’s aan het begin van het gezinsleven. Niet de prestatie van wie het beste zaken regelt of geld binnen brengt staat voorop, maar de communicatie tussen mannen en vrouwen dient gelijkwaardig te zijn. Organiseer samen je werk en privé (huishouden) zo dat je quality time voor elkaar, de kinderen en voor jezelf overhoudt. Het is toch kicken om samen aan het roer te staan!

Hachi