Dapper gezwets

Gerard50 23 nov 2015

We staan sterk en verenigd om het terrorisme te bestrijden. Maar waar moeten we beginnen? Bij terrorisme die om onafhankelijkheid roepen zoals de ETA, FARC, FLNC voor een vrij Corsica, de Tsjetsjeense onafhankelijkheidsbeweging, de PKK of bij de separatisten in de Oekraïne?

Of richten we ons om de islamitische terreurorganisaties die geweld plegen uit naam van de profeet? Bij de Islamitische Staat, Al Qaeda of Boko Haram? Verdorie de hele wereld is terroristisch.
Hamas vecht in de Gazastrook tegen het Zionisme, met de Palestijnen en Hezbollah, die ook nog eens de VS de nek om wil draaien. De Oeigoeren worden achterna gezeten door de Chinezen. De Soennieten, Sjieten, de Alawieten van Assad, de Koerden, Peshmerga strijders en Yezidi’s rennen in Syrië, Irak en Iran dwars door elkaar en wat gebeurd er als ISIS wordt verslagen? De Taliban is na jaren nog steeds niet monddood gemaakt terwijl de FARC mogelijk vrede gaat sluiten.

‘Grondtroepen moeten we gaan sturen’ schreeuwde de populist Buma. Waarheen?
We zitten al in Mali waar de Islamitische Maghreb, Al-Mourabitoun en de AQIM het onze jongens lastig maakt? Of zullen we eerst Al-Shabaab in Somalië een kopje kleiner maken zodat een deel van onze vluchtelingen rustig kunnen terug keren en een nieuw bestaan op kunnen bouwen? Tja, maar de Abu Sayyaf of New People’s Army in de Filippijnen aanpakken is ook een mogelijkheid zodat de ornithologen weer rustig vogeltjes kunnen kijken?

De keuze is dus groot. De vraag is alleen wanneer we direct last hebben van die groeperingen of komt het niet te dichtbij? Het klinkt een beetje naar handelen naar bevindingen en de keuze zal geleid door de tijd of door een samenbundeling van factoren.
Het Lichtend Pad in Peru en de Tupamaros in Uruguay alsmede de Tamil Tijgers in Sri Lanka, hebben we op een laag pitje gezet. Evenals de Salafisten in Algerije. Alleen als onze vakantie in geding komt, kan zo’n groep nog op het lijstje geplaatst worden om aangepakt te worden. We strijden tenslotte tegen het terrorisme. De terroristische groepering Jemaah Islamiyah werd er bijna weer opgezet toen zij een aanslag pleegde op een discotheek in Bali.
Het is goed dat Defensie extra geld heeft gekregen. Nu hoeven onze jongens in het veld niet meer ‘pang-pang’ te zeggen. En ook meer poen voor de Politie. Dan kunnen ze de Satudarah, Hells Angels en die andere motorgroepen laten zitten. Die gaan beslist minder vechten. Toch?