Buigen voor `n ander zonder door de knieën te gaan

klaaso 19 nov 2015

Als zuigeling kom je met een beetje geluk ter wereld op een plaats waar alles enigszins voorspoedig gaat en kom je in een warm bad vol liefde terecht met een dak boven je hoofd. Helaas geldt dit niet voor mensen in oorlogsgebieden waar we ook eens bij stil mogen staan.

Heerlijk om samen te leven in vrede en gezondheid,
Echter voor dat je het weet ben je als kind getuige van onvrede in je dagelijks leven.
Je liefhebbende ouders zijn enigszins onzeker aan het zoeken naar antwoorden om deze gekke wereld waar we nu in leven nog te begrijpen.
Ieder mens krijgt na verloop van tijd scholing en dient uit te groeien tot een volledig toegerust sociaal persoon met een doel in zijn leven en een genuanceerde mening, maar dit gaat wel hand in hand met spelen en plezier.
Spelen en plezier maken is essentieel in onze ontwikkeling en maakt ons tot wie we uiteindelijk zijn. Hoe spelen we? Hoe gaan we met de ander om? Geven we iedereen een gelijke kans op een gelijk speelveld? Achten we de ander hoog? Kunnen we met verlies omgaan? Kunnen we er tegen als we onredelijk behandeld worden? Kunnen we inbinden en toegeven? Zijn we in staat om de zwaarste last te dragen en niet te klagen? Komen we op voor de ander? Geven we (Tijdig) onze grenzen aan?
Hoe oneerlijk en onredelijk de wereld ook is, soms moet je kunnen zwijgen. Je even niet mengen in de discussie en op gezette tijden moet je wel het woord nemen en je uitspreken als de situatie daar om vraagt. Het gaat niet om “je” gelijk te krijgen maar wel om als de situatie daarom vraagt met een open geest het woord te nemen en met respect je standpunt puur en duidelijk naar voren te brengen zonder mensen weg te zetten of te beledigen,

Anders gezegd: "Te buigen voor een ieder zonder door de knieën te gaan"

We willen allen nog lang van elkaar genieten en het vrije woord is daarbij essentieel, maar niet als we hier oneigenlijk gebruik van maken om anderen weg te zetten, terroristen te ronselen of om dood en verderf te zaaien. Een boek alleen is niet zaligmakend, omdat iedereen een andere interpretatie aan deze woorden kan geven en wie zegt dat “jij” de enige juiste interpretatie aan die woorden geeft?
Geef gewoon toe dat er iets niet goed gaat in de communicatie tussen groepen mensen en dat niet alles verderfelijk is in deze wereld. Besef dat het uitstralen en geven van liefde een veel betere weg is om de ander te leren kennen en naar elkaar toe te groeien om zo begrip voor elkaar te kweken en tot oplossingen te komen