‘t leven is ‘n lachertje

Hammie61 14 okt 2015 / 16:10 uur

Mijn verhalen komen uit mijn blog ; ” ’t leven is ’n lachertje” die gaat over de gewone zaken van het leven. Hier wat fragmenten :
Het leven is al ingewikkeld genoeg. Toch vroeger in de buurt waar ik ben opgegroeid, de Jordaan in Amsterdam , leek t allemaal zo moeilijk niet.
Leven was niet makkelijk hoor; werkeloosheid, te veel drankgebruik, huiselijk geweld en toren hoge financiele problemen waren ook toen aan de orde van de dag.
Iedereen kende elkaar en hadden dezelfde problemen waardoor verdraagzaamheid en begrip je met de paplepel werd ingegoten,en als Jan en Mien dan ruzie hadden en de asbakken door het raam vlogen, gingen de kinderen gewoon naar de buren of tante om de hoek, en werden er geen enge instanties ingeschakeld.
Waar gingen de ruzies dan over ;”die kolerelijer”die zijn weekloon weer had opgezopen in de kroeg , of “dat secreet “die nog geen aardappel in de pan kon sodemieteren.
Geld gebrek was ook orde van de dag, in de kroeg dronk je gewoon “op de pof “en zelfs bij de kruidenier kon je de wekelijkse boodschapen op “t bonnetje” meekrijgen.
Denk niet dat je dan bijzondere lekkernijen had hoor, nee van sjieke carpaccio of tapas hadden we nog nooit gehoord, je had geluk als je boter onder je hagelslag kreeg anders was je je hagelslag ook nog kwijt !
Aan t einde van de maand werd dan rondje door de buurt gemaakt en bekeken wie er betaald kon krijgen en zo startte de maand al gelijk met nieuwe bonnen want de van kroegbaas kreeg je je eerste biertje “van de zaak “.
Was het zwaar ? tja … s’avonds ging je gewoon, met een wel of niet gevulde buik naar bed, en de volgende dag zette je gewoon de schouders er weer onder ! Hoe iedereen zich in die tijd staande heeft kunnen houden is mij een raadsel.
De tijden begonnen natuurlijk wel te veranderen , de kruidenier moest plaatsmaken voor de 1e Albert Heijn op de gracht en was het flexibele betalen van de baan , want Appie had het niet zo op het poffen. Alleen bij de kroegbaas bleef alles bij het oude , en wat dat betreft is het ook nu niet anders.
Nog steeds liggen de bonnen na een avondje stappen in onze stamkroeg klaar, en lukt het niet meteen dan kan je gerust later komen betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘t leven is ‘n lachertje
Sluiten