ONDERBROEKEN

Fons Nijpels 29 okt 2015

Heel hip voor mannen is tegenwoordig om de onderbroek hoog over de heup te dragen. De bovenbroek, lang of kort, dient daarentegen zo laag kruizig mogelijk gedragen te worden. Het resultaat is dat de onderbroek, vooral aan de achterzijde, vaak breed te zien is. In plaats van het bouwvakkers-decollete.

Wat daar allemaal achter steekt moet een psycholoog maar eens uitzoeken, maar ik zie er de lol niet van in. De fabrikanten daarentegen wel! Want die gebruiken de geboden gelegenheid om de merknaam zo groot, breed en opvallend mogelijk op de brede, elastische heupband te vermelden, zodat iederen die een blik op het getoonde achterste werpt, onmiddellijk kennis kan nemen van een of andere hoog modische naam. Menige sport- of popheld heeft al zijn naam verbonden aan dit uithangbord, er blijkbaar niet om malend hoe dicht bij de bilspleet van de drager zijn naam associatief vertoond wordt. En dat heeft een prijs, want zo’n slip koop je niet onder de 25 euro, terwijl je er bij de Hema misschien 5 neertelt voor dezelfde hoeveelheid, in het verre oosten, goedkoop vervaardigde textiel. Ach, ach wat is mode toch heerlijke, belachelijke onzin! En wat laten die dragers zich vrijwillig, onbetaald gebruiken als reclamezuil!

Maar er is meer gaande met de mannenonderbroek. De volgende rage is kennelijk het dragen van een soort strakke maillotbroek die bijna tot op de knieen reikt, aldus de krachtige bovenbenen strak omhullend en verhullend in een of andere glimmende, sprankelende, hippe kleur. Vooral onder sporters is dit je van het! Het resultaat is dat de maillotpijpen breeduit onder de toch al lange, wapperende sportbroeken uitgluren. Waarom dit is ontgaat mij weer volledig, dus het zal wel weer met mode te maken hebben. Het wachten is er nu natuurlijk op dat de merknaam van het heupomspannende niemendalletje nu dubbel verschijnt op de onderkant van de pijpen, want bij sporten is de bovenrand van de onderbroek tot nu toe niet zichtbaar. Is dat de volgende stap? Je weet het maar nooit!

Afijn, ik vind het maar een hoop gedoe om de edele delen binnenboord te houden.

Wat was er eigenlijk mis met de strakke slip met elastiek in de lies?