dit is wat je moet weten over kamperen

ippe galama 5 okt 2015

Maanden lang heb je hard gewerkt, regenachtige dagen doorstaan, allerlei leuke sociale gelegenheden misgelopen en dan is het eindelijk zo ver. Je hebt vakantie! Al die momenten van rust en plezier waar je zo naar hebt verlangd binnen handbereik. En dan bestaan er dus mensen die er, volkomen vrijwillig, voor kiezen om deze vrije tijd te besteden aan kamperen.

Niet alleen oma en opa gaan meer naar de camping, tegenwoordig gaat ook veel jong volk kamperen. Met tenten, slaapzakken, uitklapstoeltjes en mobiele gasbrandertjes staan deze goedgezinde en zwaarbeladen jongelui op de Nederlandse stations. Alsof het nog niet erg genoeg is dat je je bagage honderden kilometers door het land moet slepen, slaap je daarna ook nog onder een dun laagje textiel. Wat overigens de magische eigenschap heeft weinig zuurstof door te laten maar op de een of andere manier wel zeer gemakkelijk muggen de toegang verleend.

Nadat je met spierpijn van het sjouwen eindelijk op je doorregende camping bent aangekomen en je op je knieën in de modder zit in een poging je tentdoek uit te leggen, kan de pret beginnen. Tent staat, tijd om een lekker wijntje te halen bij de mini supermarkt op het campingterrein. Waar de enige wijn die ze hebben uit een groot kartonnen pak komt en je daar ook nog eens de hoofdprijs voor moet betalen. Ach, het is tenslotte vakantie.

Eenmaal door je klapstoel heen gezakt met een halve liter lauwwarm rosé-slootwater in je plastic campingbeker hoor je jezelf tegen je partner zeggen: "lekker hè, schat!". Om vervolgens naar de gemeenschappelijke campingtoiletten te moeten snelwandelen omdat die “wijn” niet uit 2013 komt maar juist houdbaar was tot 2013. Met lege telefoonbatterij op de nog half warme wc-bril heb je dan een mooi moment om na te gaan waar het allemaal misging.

Een aantal dagen later, wanneer je humeur de kleur van je tentzeil heeft aangenomen, en de slechte nachten op een leeglopend luchtbed hun tol beginnen te eisen, verlang je naar huis. De lucht van je wandelschoenen heeft ondertussen permanente intrek genomen in de voortent en de anti-muggenspray wordt tevergeefs alleen nog maar als deodorant gebruikt.

Het verbaast mij dan ook totaal niet dat terugkerende kampeerders vaak vermoeider zijn dan wanneer ze vertrekken. Als je het jezelf dan toch ongemakkelijk wil maken, ga dan lekker op je balkon liggen slapen halverwege november. Kan je je net zo ongelukkig voelen maar scheelt een hoop geld!