De samenlevingsvorm 2.0

IrisEsser 15 okt 2015

De huizenmarkt trekt weer aan. Dus.. we gaan nu eindelijk echt scheiden.
Zo ook Henk en Ingrid.Ze zijn op elkaar uitgekeken. De vlieger ‘tot de dood ons scheidt’ en we leven nog lang en gelukkig als broer en zus verder, gaat voor hen niet op. Zij regelen een flitsscheiding en zijn nu beiden alleenstaand.

Maar alleenstaanden zijn niet altijd per definitie ook single. Volgens het CBS heeft ruim twintig procent van de volwassen alleenstaanden of alleenstaande ouders een relatie, maar woont hier niet mee samen. Vooral de vrouwelijke veertigplusser en de hoogopgeleide, heeft een voorkeur voor een LAT-relatie. Zo ook Henk en Ingrid. Ze hebben beiden hun leven weer op de rit. Hun appartement is naar eigen smaak ingericht, ze genieten van hun sociale activiteiten en daten alsof hun leven er van af hangt. Henk spaart voor een sabbatical zodat hij een jaar door Amerika kan trekken. Ingrid wordt verliefd op Harry, een vader van drie kinderen, die niets liever wil, dan met haar samenwonen en uiteindelijk trouwen.

Met al een scheiding op haar ‘CV’ en het gegeven dat 1/3 van de huwelijken eindigt in een (v)echtscheiding denkt Ingrid stiekem dat Harry knettergek is, als hij denkt dat zij haar appartement en vrijheid opgeeft om bij hem en zijn drie kinderen in te trekken. En zo telt Nederland steeds meer alleenstaanden die kiezen voor een LAT-relatie als samenlevingsvorm, om diverse redenen. Behoud van vrijheid, net een scheiding achter de rug of eenoudergezinnen die geen trek hebben in een samengesteld gezin. Latten is hip!

Maar ondanks dit hippe gedoe die vermoedelijk ontstaat uit praktische, nuchtere en realistische beweegredenen, verbaas ik me toch over de bewonderende oeh’s en aahh’s wanneer we op zaterdagavond naar een echtpaar -dat al zestig jaar getrouwd is- kijken, bij All You Need Is Love. Is het een ‘wat-mooi’ aahh of een ‘hoe-houden-ze-het-in -hemelsnaam-uit’ aahh? Wat het ook is, de maatschappij verandert. Gelukkig maar. We hoeven niet meer doodongelukkig bij elkaar te blijven om economische redenen of uit angst voor steniging. Hoewel ik de keuze van Ingrid een slimme vind, blijft voor menigeen het samen oud willen worden een wens die voorlopig nog niet aan verandering onderhevig lijkt te zijn. Maar sommigen gedijen beter als ze samen maar apart oud worden en kiezen voor Living Apart Together.
Ov