Bakvisje

Ees de Winter 6 okt 2015 / 11:35 uur

Is de emancipatie van vrouwen doorgeslagen? Op internet circuleert een filmpje van een bewakingscamera in een Albert Heijn supermarkt. Op de broodafdeling. Twee tienermeisjes komen het beeld in lopen. Bakvissen noemde mijn oma meisjes van die leeftijd. Ze hebben allebei lang loshangend haar. Het ene meisje wijst naar een schap met brood. De ander loopt er omheen, sjort haar jas omhoog en trekt haar legging omlaag. Ze hurkt weg achter de opgestapelde volkorenbroden en de casinowitten. Haar vriendin loopt in tegenovergestelde richting uit het beeld. Een verlaten winkel. Na geduldig wachten zie ik het hoofd van het hurkmeisje boven de broden uitkomen. Ze kijkt, half bukkend, om zich heen. Onderwijl hijst ze haar bloemetjeslegging op. Haar kleren fatsoenerend loopt ze achter het schap vandaan. De vriendin komt haar van onder in het beeld tegemoet. Samen gaan ze terug naar de plek waar het ene meisje zich hurkend verstopte. Na een snelle blik op de ruimte achter het broodschap, draaien ze zich om en lopen gearmd langs de koekjes uit beeld.

Vrouw doet grote boodschap in Albert Heijn supermarkt, koppen de sociale media. Was haar nood zo hoog? Ze zag er niet paniekerig uit. Nee, het was een weddenschap. ‘Durf jij in de Albert Heijn te poepen?’

Ik kon mijn ogen niet geloven. Meisjes. Dat opgeschoten jongens zo’n geintje uithalen of dronken corpsballen of fluitende bouwvakkers. Nog niet fris. Maar van onbehouwen lompe mannen kan je zo iets verwachten. Maar een meisje dat de weddenschap aangaat dat ze een grote boodschap in de Albert Heijn durft te doen. En het dan ook nog echt doet. Ik zie haar van te voren al heel bakvismeisjesachtig op en neer springen, het ene moment roepend: ‘Ik durf het niet,’ en dan weer, ‘Ik durf het.’ Hoe kom je eigenlijk op zo’n idee?

Ik bewonder ondernemende zelfstandige vrouwen. Meiden die hun talenten benutten. Ik vind dat mannen en vrouwen de zelfde kansen moeten hebben. Maar alstublieft laat de vrouw geen man worden. Sjekkies draaien, bier drinken, voetballen of een sigaar roken past niet bij een vrouw. Stik ouderwets idee. Ik weet het. Als vrouwen zich er goed bij voelen, moeten ze het vooral doen. Maar dat zou wel de ondergrens moeten zijn. Poepen in de Albert Heijn om een weddenschap is zo typisch primitief mannelijk gedrag. Dat moet een beetje vrouw echt niet willen. Wedpoepen, voor een krat bier een bolus in de Albert Hein draaien, bakvisje, dat is mannenwerk.

Reageer op artikel:
Bakvisje
Sluiten