Turkije Toetert, Heel Holland Bakt (Deel 1).

Chris Snoflinga 9 sep 2015

Niet lang nadat onze elf Oranje-BallerinO’s (EK-kwalificatie 2016, Frankrijk) kansloos het onderspit dolven tegen elf Gepassioneerde-Turken, mochten WIJ als Natie, van geluk spreken dat grande dame Martine Bijl ons weer bij de hand nam voor ” Heel Holland Bakt ” (seizoen 3, aflevering 1.).
Wij, licht-depressieve landgenoten der elf Oranje-BallerinO’s: Shock!
WIJ, die iedere zomer weer – en masse – wél naar Frankrijk gaan.
Het zal tóch-Niet-Dat? Ik wil Er zélf Nog Niet Aan: ” Non-NON! Un mauvais rêve Orange-Croissant-EK 2016-EXPlOSER? NON! JAMAIS!”

Duizendpoot-mevrouw Martine Bijl. En ook-nog-even één der laatste Godmothers der Nederlandse televisie. Hoe doet ze dat, eigenlijk? Eeuwig Jeugdig, Fris Blijven?
Mevrouw Bijl kan gortdroog, én messscherp uit de hoek komen. Wat elf Oranje-Ballerina’s op dat groene laken – in Konya, Turkije – wederom vooral aan nadien-zelfkennis misten, vatte La Bijl pakkend samen: ” Tien kakelverse thuisbakkers zijn er klaar voor, en die gaan wij de komende weken He-Le-Maal uitwonen!”

Ik houd ervan: Daadkracht. En He-Le-Maal uitwonen. Huizen kun je uitwonen, mensen ook.

En waarom spelen velen tegenwoordig op van die felle zuurstokkleur-kicksen? Raken ze daarom geen bal meer? laat staan, Fatsoenlijk. Díe Utopia-BallerinO’s.
Soms denk je in je eigen ongemakkelijke-nietigheid, dat je naar kermisklanten zit te staren. Kermisklanten op felle zuurstokkleur-kicksen. Verdwaald. Nationaal- en Internationaal. Te ver van huis. De vertrouwde witgekalkte lijnen op het groene laken, te vaak enkel nog catwalk.
Op het oog veelal heteroseksuele jongens-mannen. Maar het kind zit er nog in. Mooi, Goed.
Maar in menigeen ligt de latente-homo op de loer om alras te gaan ontwaken. Ook Mooi. En Goed. Als Dat Is Wat Het Is, Is Dat Wat Het Is, En Dan Is Het Zoals Het Hoort Te Zijn.
Maar je kunt tóch wel een makkelijke-bal stoppen? Weg stompen kan, klemmen mag. En als ELF-TAL de bal van A. naar B. spelen? Ook onder druk. En Gras Blijven Vreten?
En wat de verbaal- en representatief Bondscoach betreft? Ooit zélf kundig-tactisch-oud-voetballer: hoe kun je Klaas-Jan Huntelaar – zó star-Blind! – zich twee keer binnen één week het kind van de rekening willen laten-voelen? Hoe vaak laat ‘Der Hunter’ zich nog piepelen door welke ook-Bondscoach? De Enige Grasvreter naast kleine Grote-Wes, en World-Class linkspoot-kalende A., die er wél elke Oranje-Seconde voor Wil-, én Zal Gaan!

Maar goed, “Heel Holland Bakt”, ik kom er op terug.
Kijken!