De nieuwe Russen

Boris de Groot 3 sep 2015

Na onze vakantie in Spanje trekken wij als gezin de conclusie dat Fransen zich tot de nieuwe Russen hebben geëvolueerd. Onbeschoft, luidruchtig en met de empathie van een betonblok. De rest van de wereld schikt zich maar naar hen en zo niet dan is daar de arrogante schoffering die je ten deel valt. Als je geen Frans spreekt valt het dan nog mee, maar doe je dat wel dan kruip je in je schulp of volgt er een oerdegelijke Nederlandse kanonnade die niet onder doet voor die van de Fransoos.
Ik stigmatiseer nu dus zowel de Russen alsook de Fransen, maar zie helaas geen andere uitweg want beiden nu van dichtbij meegemaakt.

Je bent eigenlijk al gewaarschuwd als je noodgedwongen la Douce door moet trekken om in Spanje te geraken. Ze rijden als gekken, snacks overmatig duur en vriendelijk lachen lijkt in hun woordenboek niet voor te komen. Eenmaal in Spanje aangekomen blijkt ongeveer heel Frankrijk gelijktijdig neergestreken. Ze zoeken elkaar op, klonteren samen en proberen bij iedereen die geen Galliër is de wil op te leggen.

Er is een lichtpuntje. Als je ze behandelt zoals zij jou behandelen dan is er een opening en kan er soms zelfs een schraal lachje vanaf. De vraag die je jezelf kan stellen is natuurlijk of je mensen zo wilt behandelen. Ze negeren lukt een hele tijd, hun overheersende gedrag beantwoorden met een overmaat aan vriendelijkheid heeft weinig tot geen zin en dus rest weglopen of de strijd aan gaan.
Wij hebben alle scenario’s uitgeprobeerd en voor onze eigen gemoedsrust blijkt een ommetje maken toch echt de beste.

Gloort er nog hoop? We kwamen er achter dat het overgrote deel uit de banlieues van de grote steden Parijs, Lyon, Marseille en Grenoble (toch een erudiete stad zou je zeggen) komt. Je moet dus waken om niet alle Fransen over een kam te scheren. Eenmaal thuis krijgen wij namelijk ook belevenissen uit het Franse platteland gedeeld. Vriendelijkheid, gastvrijheid en bourgondisch ten top schijnt je daar ten deel te vallen. Wij willen het graag geloven, gewoonweg omdat wij in de goedheid van alle mensen geloven. Overigens even voor de goede orde, wij zelf zijn ver van perfect en hebben zeker ook onze nukken.

Stigmatiseren doen we niet graag daarom deze handreiking. Volgend jaar in Spanje gaan we elke Rus, Russin, Fransman of Française slechts met vriendelijkheid benaderen. Kijken wat er uiteindelijk gebeurt.