Zomerpiet

Han Maas 13 aug 2015

‘De keuze voor een ‘gouden klimpiet’ onderstreept de ontwikkeling naar een luxe winkelbeeld’, stelt de Bijenkorf. Dit klinkt even ongeloofwaardig als de kortingen zijn op artikelen tijdens de Drie Dwaze Dagen, die nooit voor de doorgestreepte prijs in de toch al luxe winkel hebben gelegen; er wordt op ingekocht. V&D wacht liever het oordeel van het Sinterklaasjournaal af – met Dieuwertje Blok als Rijdende Rechter.

‘Iedereen is gek geworden en we vinden het nog normaal ook.’ (Youp van ’t Hek.) Alles kan je op een zonovergoten dag in augustus verwachten: de transfer van een voetballer, de weersverwachting van Piet Paulusma… Maar een discussie over Zwarte Piet verwacht je toch meer in de herfst. Een onzinnige discussie, Zwarte Piet bestaat niet. De rol van een bisschop, omringd door kinderen kan je eigentijds ook ter discussie stellen, ware het niet dat Sinterklaas ook niet bestaat.
Discriminatie moet met hand en tand bestreden worden! Laat dat duidelijk zijn! Deze discussie draagt niet bij tot de oplossing.

Begin jaren zestig kwamen de eerste Surinaamse kinderen bij ons in de klas. Er werd door de juffrouw uitgelegd wat de geschiedenis van Suriname was en de rol van Nederland hierin. Ook las ze voor uit ‘De Hut Van Oom Tom’ en werd er gesproken over slavernij waar Nederland zich schuldig aan had gemaakt.
We speelden, voetbalden samen: geen enkel probleem. Het kerstfeest werd gezamenlijk gevierd en ja, ook het sinterklaasfeest. Zwarte Piet was een grappenmaker die lekker snoepgoed strooide. Nooit heb ik hem geassocieerd met een knecht laat staan een slaaf.

‘Sinterklaas kom maar binnen met je knecht, wordt vervangen door kom maar binnen met je “medewerker”. Dit in het kader van de gewijzigde arbeidsverhoudingen,’ zei Paul van Vliet in een oude show. (Hij refereerde niet aan een huidskleur.)
Toch heb ik mij schuldig gemaakt aan discriminatie: een zwarte Piet met borsten vond ik raar… ‘Ik zag bij Piet “twee dingen” die niet bij hem horen; het was niet Piet, maar tante Jo!’ (Toon Hermans.)

Met respect voor voor- en tegenstanders: schaf het hele kinderfeest dat staat of valt bij blauwbekkende, maar o zo blijde kinderen op de nekken van vaders tijdens de intocht, maar af. Zeker nu de commercie zich ermee bemoeit en Het Sinterklaasjournaal een beslissende rol krijgt toebedeeld.
Maar mijn herinneringen, inclusief Märklin trein, kunnen mij door niemand worden afgenomen. Op 5 december zal ik er weer aan terugdenken: sinterklaasfeest met mijn ouders.