Een onverwachte laatste keer

Een onverwachte laatste keer

Een mooi huis en een ‘dikke’ auto in de garage. Daar droomden de meeste vroeger allemaal wel is van. Ooit komt er echter een moment dat dit allemaal veranderd. Voor mij kwam dit moment deze zomer.

Al jaren ga ik samen met mijn familie naar het vakantiehuisje van mijn oom in Spanje. Het ligt aan een prachtig meer en er is genoeg te doen om je zeker twee weken goed te vermaken. Er zijn een aantal andere huisjes en de huisjes worden in de vakantieperiode vaak aan Nederlanders verhuurd. Ik ontmoet hier vaak veel nieuwe mensen en schep zo ook nieuwe banden met jongeren.

Een aantal jaren geleden gingen we opnieuw naar mijn ooms huisje in Spanje. Hier ontmoette ik een familie met jongens van ongeveer dezelfde leeftijd als ik. Ik leerde de jongens goed kennen en er ontstond een band die er nu nog steeds is. Ik trok veel met deze familie op en bijna elk jaar spreken we weer af om rond dezelfde tijd naar het meer in Spanje te gaan, ook dit jaar. De band wordt steeds sterker en ik kan altijd bij hun terecht, het voelt als m’n tweede familie, ondanks het feit dat ik ze alleen in de zomervakantie zie.

Ook dit jaar spraken we weer af om tegelijkertijd naar het meer te gaan om daar samen te genieten van onze welverdiende vakantie. De eerste avond zaten we met de jongeren gezellig bij te kletsen over het afgelopen jaar. Dit onder genot van een knetterend kampvuur. Ik was in een leuk gesprek met een van de jongens maar al snel sloeg de sfeer om. Hij vertelde me iets wat ik bij verre na niet had verwacht. Zijn moeder was stervende van de ziekte kanker en dit was waarschijnlijk ook het laatste jaar dat hun moeder hier ooit zal zijn. Ik had geen idee hoe ik moest reageren.

De rest van de vakantie in Italië waren nog steeds erg leuk maar er hing toch ook zeker een bepaalde sfeer in de lucht die ik niet als bepaald prettig kon beschouwen. Toch gingen ze er naar mijn mening goed mee om. Ze waren echt één familie en de band die zij hadden opgebouwd was onvoorstelbaar. Voor mij was deze vakantie ook zeker een wake-up call. Niet alles draait om geld of om het slagen in het leven. Er zijn veel belangrijkere dingen zoals familie en vrienden. Koester deze banden want voor je het weet is het te laat.