Angst

Ik wil een geheimpje met je delen. Ik ben een enorme schijterd. Zo dat is er uit. Nou hoor ik je denken: "dat valt toch wel mee Jur?" Nou eigenlijk niet. Zo ben ik bijvoorbeeld een ontzettende hypochonder. Bij het minste of geringste steekje ergens in mijn lijf denk ik al dat ik een vreselijke ziekte heb. Het is zelfs zo erg dat ik nog bang ben om besmet te raken met het virus van mijn computer.

Verder durf ik niet te vliegen. Mij zal je niet zo snel in een vliegtuig tegenkomen.Het zijn echt prachtige dingen maar om nou daadwerkelijk in te stappen en weg te vliegen? Ik dacht het niet! Een paar jaar geleden gingen mijn vrouw en ik samen met haar zus en man naar Londen. Mijn vrouw wilde zo graag vliegen dat zij met mijn zwager is gaan vliegen en ik met mijn schoonzus met de auto ben gegaan, gewoon omdat ik niet durf. Nee, als B.A. uit the a-team en ik een wedstrijdje vliegangst zouden doen, win ik met vlag en wimpel!

Angst is een slechte raadgever dat weet ik wel, maar mijn gedachten zijn gewoon meestal sterker dan mijn geest. Laatst stak mijn jongste dochter per ongeluk een vinger in mijn oog. Dit deed vreselijk pijn en mijn oog werd in de loop van de dag steeds dikker. Een normaal iemand denkt het gaat wel over of gaat naar een dokter. Ik niet. Ik durf niet naar de dokter en denk de hele dag dat ik eindig als Stevie Wonder.

Al deze voorbeelden zijn angsten waar ik zelf mee kan leren leven of wat aan kan doen, maar mijn grootste angst heb ik nog niet eens besproken. Angsten die de laatste tijd steeds erger worden.

Misschien herken jij dit zelf ook wel als je kinderen hebt; mijn grootste angst is in wat voor wereld ik mijn dochters moet grootbrengen. Een wereld waarin je niet veilig bent op je hotelstrandje, een stel gewapende debielen zomaar een kantoor in Parijs afknallen, een wereld waarin terroristen niet meer ver weg maar misschien bij je in de straat wonen en een wereld waarin de dreiging van een 3de wereldoorlog steeds reëler wordt door de acties van IS en de oorlogstaal van Poetin die weer nieuwe wapens als speeltje heeft. In die wereld moeten mijn kinderen groot worden en dat maakt me niet gewoon bang maar doodsbang!