Loop je mee?

Cindy Frederix 1 jun 2015

Ik ben gaan lopen, de hele zondag lang.
Enkel om nu eens te weten te komen waar ik heen moet.
Waar ik hoor te zijn.

Ik vroeg aan iedereen die ik tegenkwam.
Mevrouw/Meneer, kunt u mij de weg wijzen?
Sommige mensen keken mij raar aan en liepen snel door.
De vriendelijke vroegen mij: Natuurlijk, waar moet je heen?

Maar precies op dat moment, kon ik weer doorlopen en antwoordde ik haar/hem: “Ja, ik hoopte dat u me dat kon vertellen”. Utrecht is vrij druk, kun je nagaan hoe vaak ik om hulp kon vragen.

Maar na een paar uur begonnen mijn voeten pijn te doen en ben ik gaan zitten.
Kijkend naar de mensen, die heel goed lijken te weten waar ze naartoe moeten, waar ze heen willen. Bijna rennend alsof het ze net is ingevallen en ze geen tijd willen verdoen met onderweg zijn.

Gemiddeld loopt een mens 100.000 kilometer in een heel mensenleven. Dat is meer dan tweemaal de aarde rond. Ik hoop dat ik gedurende die aardse wandeling iets vroeger de juiste antwoorden zal vinden.

Deze schoenen zijn echt niet gemaakt voor zon grote wandeling,
en mijn zondagen zijn te kort.
Wellicht creëren we vaak ons eigen doolhof en is het gek te bedenken dat we ook nog boos worden als we verdwaald zijn. Meestal hebben we geen broodkruimels achtergelaten, dus zullen we een andere weg moeten kiezen.

Net als dat we vroeger weleens zijn verdwaald in supermarkten, dat je dan naast het verkeerde winkelwagentje bent blijven wachten. En vervolgens alvast naar huis bent gelopen maar net een andere route hebt gevolgd. Snap je, dat soort verdwaalt.

Je hebt van die mensen die zeggen: “je zoekt te veel” hebben zij zelf nooit hoeven te zoeken dan? Misschien zijn het juist die mensen die hun hele leven al zoekende zijn. Of hebben zij zich simpelweg neergelegd bij de route die ze voorgelegd kregen. Zoals een kompas die altijd naar het noorden wijst. Moet ik naar het noorden dan?

Vermoeid kom ik thuis en gooi mijn schoenen uit. Als ik uit mijn raam kijk zie ik opeens een stuk tekst op de hoek van de straat: “De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren” en ik denk, misschien wijst de toekomst zichzelf de weg wel.
Loop je mee?