Het zit tussen je oren

HET ZIT TUSSEN JE OREN.

De STEM, voor hun die geen stem hebben.

“Het zit tussen je oren”, dat zeggen de doctoren, deskundig als ze zijn als je een pijn beschrijft zonder vaste woon- of verblijfplaats. Een pijn die zich maar niet lijkt te willen laten vangen, terwijl je toch weet dat die er is, omdat die je s’ nachts wakker houdt en je overdag niet met rust laat. Ze hebben het LEF, om dat wat je vermoeid, radeloos en uitgeput maakt simpel en alleen te ontkennen omdat het onzichtbaar is, dus bestaat het niet.
Fantoompijn noemen ze dat, kan wel kloppen want je voelt je ook echt geamputeerd. Zenuwpijn ligt dan misschien wat dichter bij de waarheid, het voelt ten minste zo, of ze vergeten zijn om ze dicht te branden.
Wonderlijk hoe onze zenuwen reageren op de prikkels die via onze zintuigen en het ruggenmerg hun signalen afgeven naar onze hersenen. Dat je leven zonder dat jij of een ander het kan zien in brand staat. Zonder dat er ook maar een deskundige in de buurt is geweest lijkt de boodschap duidelijk. “Red je vege lijf verlaat snel dit gebouw via de daarvoor aangewezen nooduitgangen en keer niet terug om nog iets mee te nemen”. Alles staat met elkaar in verband, alles is vervangbaar, maar je hebt maar één leven. Wees- daar- zuinig- op.
Gelukkig dat een lichaam ook in staat is tot onbewuste reacties. In een reflex weten de spieren wat goed voor hun is als je je hand boven een brandende kaars houdt. Je hoeft geen deskundige te zijn, om te weten wat je spieren allang wisten, terugtrekken of je raakt ernstig gewond. Wie heeft het LEF en de potentie om zulke onherstelbare schade aan te richten? En waarom steekt niemand een hand uit? Er ligt immers een Killer op de loer.
Stress is een killer, welvaartsziekte nummer één. Een logisch gevolg van een leven in overdaad aan prikkels en keuzes. Dit impliceert, dat er keuzes gemaakt kunnen worden, of juist dat ze al reeds gemaakt zijn. Tegenwoordig begin ik maar eerst te kijken onder de noemer stressfactoren en burn- out, ik vind er vrijwel zeker een hit. Medicijnen zijn er niet voor, terwijl het toch je dood kan veroorzaken.
Geen idee hoe ik ervan af kom. Want ondanks dat het allemaal zo gedetailleerd en treffend is beschreven zit het tussen je oren en daar kunnen ze dan net weer niet bij.

Ingrid Cooper.