De ZZPlayer

Job Willems 19 jun 2015

Hey Job, ja goede eerste dag gehad man op m’n nieuwe opdracht! Ik heb meteen een nieuwe cabrio gekocht, ik dacht dit is een goede deal dus ik dacht meteen doen! Lekker flaneren langs het strand weetjewel! Welcome to the ZZPlayer!
Ok het is geen standaard verhaal van mensen die ingezet worden als ZZP’er maar ook zeker geen uitzondering in de branche waarin ik bemiddel.

Dan kijk ik woensdag naar het programma Hollandse Zaken over DE ZZP’er. De vakbondsman en de ZZP’er (die in ieder geval zichzelf succesvol vindt) in het programma hebben nul kennis over hoe de andere groep zich beweegt in de samenleving en komen zo ook nooit tot elkaar. De politiek heeft ook geen kennis hierin.

Hier blijkt dat de kennis van deze heterogene groep van beide kanten ontbreekt.
– Je hebt de gedwongen ZZP’er (De zogenaamde Zelfstandige Zonder Poen) die min of meer gedwongen worden door bedrijven om voor een fluttarief te werken,
– Je hebt mensen die graag part-time iets willen doen naast een ander inkomen van bijvoorbeeld hun partner
– je hebt ZZP’ers die gewoon de vrijheid willen om opdrachten te doen
– Je hebt de succesvolle IT/Finance/Technicians van m’n voorbeeld hierboven (een hele grote groep!)

Volgens mij is het heel helder, als jij iets kan wat (weinig) anderen niet kunnen waar vraag naar is en je goede tarieven kan hanteren om ook je vakanties, ziekten, premies en inactiviteit te betalen of je bent niet afhankelijk van het inkomen ga dan vooral door.

Bedrijven die groep 1 namelijk postbezorgers, truckers en anderen laaggeschoolden verplicht laten ZZP’en should be punished! Hier is het ondernemerschap niet voor bedoeld.