Op 5 mei dansen de muizen op tafel

Mattijn de Groot 6 mei 2015

Vrijheid, doen wat jij wilt. Hitler deed dit trouwens ook, maar dat was niet echt bepaald een reden voor een feestje.

Zij die kozen voor de vrijheid van allen verdienen een goed feestje. De vrijheid die zij ons gegeven hebben heeft ons in staat gesteld om zorgeloos door het leven te gaan, maar waarom maken we ons tegenwoordig dan toch zoveel zorgen? We maken ons vooral zorgen over wat anderen zouden denken als we daadwerkelijk doen wat we willen. Hoe raar is het, dat juist nu we de mogelijkheid hebben te doen wat we willen, we het niet doen?

We zijn ze iets verschuldigd, zij die ons de vrijheid gaven. We zijn ze verschuldigd om de vrijheid die ze ons gegeven hebben ook daadwerkelijk te gebruiken. Soms heb ik het gevoel dat ik een marionet ben in een wereld vol marionetten. In feite zijn we dat ook: poppen aan draadjes. De draadjes in onze telefoon, de draadjes in ons strakke pak of het draadje dat die jurk nét iets te strak aantrekt. De spanning die ermee gepaard gaat put ons uit. Maar waarom laten we onszelf uitputten? Zij die voor ons gevochten hebben, zij hebben ons juist de vrijheid gegeven om de draadjes van de marionet vast te pakken. Eindelijk mogen we zelf kiezen om ze even te laten rusten of ze juist vast te pakken en de pop te laten dansen wanneer we daar zin in hebben.

Vrijheid doet me denken aan het spreekwoord ‘Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel’. Want laten we eerlijk zijn, we net als die muisjes: ons gedrag hangt af van de grote kat, maar het liefst zouden we heel de dag op die tafel dansen. Er is echter maar één mogelijkheid om na te gaan of het kan, door te beginnen met dansen. Als je zin hebt om op die tafel te dansen, doe het. Dáár is vrijheid voor bedoeld. Mocht je die kat toch tegenkomen, is het misschien zelfs een knuffelige huiskat. En zo niet? Dan kan je altijd nog je dansmoves zo aanpassen dat ie je niet eens wil opeten.

Vrijheid zelf is niets, slechts het gebruik ervan. Geniet van je vrijheid, vandaag, morgen of naja, wat ben ik eigenlijk aan het doen? Geniet er gewoon van wanneer jij er zin in hebt!