Treinreisjes

SAMSAMMERSAMST 19 apr 2015

Het verbaast me hoe het openbaar vervoer geregeld is in ons land. Iedereen reist: van de elitaire, drukwerkende man tot de brugklasser met de net iets te grote rugzak. Allemaal in dezelfde trein; Vandaar de naam openbaar vervoer natuurlijk.

Toch erger ik mij vaak tijdens mijn dagelijkste treinreizen: Al die verschillende coupés. Je wilt ergens in de trein instappen, er stopt een deur recht voor je neus stapt in en ziet: 1e klasse. Aangezien je hier niet mag zitten loop je maar door naar de tweede klasse die inmiddels helemaal vol is.

De eerste klasse, de (zaken)lui die net wat meer willen uitstralen, door het anders stoeltje mét een stopcontact, want meer is de eerste klasse niet.

Een coupé verder: de stilte coupé, die ik zie als "klasse anderhalf". De klasse waar de reizigers zitten die houden van zeuren. Tuurlijk, ik begrijp dat mensen in rust willen leren of werken. Maar moeten andere reizigers hiervan de consequenties ondervinden met in ieder treinstel zo’n coupé? De trein is altijd bomvol, moet je dan ook nog verplicht stil zijn? In werkelijkheid is het hier dan ook vaak niet stil. Behalve dat dit aantoont dat deze coupé echt overbodig is gaan op dat moment de klokken luiden bij enkele reizigers. Ze voelen zich geroepen om een of enkele keren een ‘’Shht..’’ door de coupé te laten galmen. Vaker nog vervolgd door een wijsvingertje richting het stiltecoupé logo. Ook een setje oordopjes biedt hier de uitkomst toch?

Iets anders, normen in de trein. Vanaf kleins of aan heb ik van mijn ouders en verdere omgeving geleerd altijd respect te tonen voor ouderen. Dit houdt natuurlijk ook in dat, mocht je in een veel te volle trein zitten opstaat voor iemand van ‘bovengemiddelde leeftijd’. Tot mijn verbazing blijkt dit iets heel vreemds te zijn. Wekelijks stapt een ouder echtpaar de trein in, zelden dat zij een plaats krijgen aangeboden in een volle trein.

Waarom moeten we apart zijn in de trein voor een reis van laten we zeggen maximaal drie uurtjes? Afschaffen die aparte coupés in de trein! In tegenstelling tot dat, hoop ik op een ouderen coupé, eentje die eigenlijk niet nodig zou moeten zijn, gewoon een enkele coupé waarin alleen mensen mogen zitten die verzekerd moeten zijn van een zitplaats. NS, maak van die onderverdeelde trein een trein met gelijkwaardige coupés, desnoods een enkele voor ouderen!