Reizigerswijsheid

nataliasmit 16 apr 2015

‘De mens van tegenwoordig zit alleen nog maar op schermpjes te staren, we verliezen het contact, de sociale media is niet sociaal!’ Deze kreten lees ik steeds vaker in artikelen. Artikelen die ironisch genoeg, vaak op sociale mediasites staan en veel likes en reacties ontvangen van mensen die het eens zijn met de schrijver van de tekst. Nou, leuk denk je dan, maar zie ik het verschil nu ook in de “echte wereld”?

Dit jaar zit ik in mijn eerste jaar van het hbo, ik ga naar school met de trein.
Aan het begin van het schooljaar had ik mij voorgenomen om ‘de verandering te zijn, die ik wilde zien.’ Ik had besloten om contact te maken met de mensen in de trein en om de mensen zo dichter bij elkaar te brengen, dit was mijn missie. Op mijn eerste reis naar school had ik gelijk kennis gemaakt met “de mens van tegenwoordig”. Ik zat in een tweepersoonszitje. Toen er een vrouw naast mij kwam zitten en ik haar begroette antwoordde zij mij eerste niet. Nadat ik een tweede keer luid en duidelijk ‘hallo’ tegen haar zei, kwam haar reactie: ‘Ooh, had je het tegen mij? Ik dacht die is vast aan het bellen’. Natuurlijk had ik het tegen haar, want ik was sociaal. Hierna probeerde ik ook op andere manieren contact met mensen in de trein te maken. Bijvoorbeeld door elke keer als ik naast iemand wilde zitten, vragen of dat mocht. Als ik namelijk eenmaal dat moment van contact zou hebben, zou ik makkelijker een gesprekje kunnen beginnen dacht ik. Het duurde echter drie weken voordat ik ook daadwerkelijk, na de kennismaking, een gesprekje durfde te beginnen. Maar het was me gelukt, mijn missie was geslaagd en ik had de wereld veranderd, daar was ik van overtuigd.

Nu, een half jaar verder, ben ik echter net zoals “de mens van tegenwoordig”.
Ik betrapte mijzelf er laatst op dat ik tegenwoordig ook gewoon naast mensen neerplof in de trein en geen contact meer met hen maak. Ik ben asociaal geworden. Maar, daar gaat verandering in komen. Ik koop een notitieboekje en ik ga aan de reizigers in de trein vragen of zij ‘reizigerswijsheid’ voor mij hebben. Dit kan een spreuk zijn, een levensles, of een wat-dan-ook. Door het boekje ontvang ik én leuke spreuken én kan ik weer contact maken met mensen. Dus, ik ga snel de wereld in en ga de reizigers van de trein dichter bij elkaar brengen. #worldpeace #presidentNatalia