Eindbestemming onbekend

Ibrahim Doslu 30 apr 2015

De laatste tijd zie ik dat wij als verwende nesten klakkeloos een oordeel klaar hebben als het gaat om asielzoekers. We moeten de asielzoekers geen hulp bieden, want wij leven in een van de welvarendste landen, maar doen alsof we het bar slecht hebben. Wat bezielt ons nou eigenlijk?

En dan komt er weer nieuws: ‘Boot met vluchtelingen gekapseisd, 700 doden’.
Deze mensen hadden ooit een vredig bestaan in eigen land, maar werden weggejaagd door gehersenspoelde bandieten met Kalasjnikovs. Ze gingen op zoek naar veiligheid, maar raakten verzeild in een hachelijk avontuur. In leven blijven, dat is waar het om draait. Eindbestemming? Onbekend.

De nieuwsberichten verspreiden zich in razend tempo via sociale media. Meteen reageren mensen met: ‘Blijf maar lekker daar!’ of ‘Ze komen hier weer geld pikken!’
Deze reacties roepen bij mij de nodige vraagtekens op. Wat zou jij doen als je in dezelfde situatie zat? Vluchten toch? Tja, want ieder mens heeft behoefte aan orde en veiligheid.

Verplaats je eens in iemand anders. Het zou je vast en zeker pijn doen om te zien hoe mensen op je neerkijken. Al was je professor in land van herkomst, iedereen ziet je als een waardeloze, illegale gelukszoeker. Je wordt als een hopeloos gevalletje behandeld, terwijl je zoveel in het leven had bereikt. Al deze omstandigheden, daar had je zelf niet voor gekozen. Wat doet dit met je geest?

Je hebt hulp nodig, maar je hebt ook een soort schaamtegevoel. Je bent eigenlijk nooit echt afhankelijk geweest en wil dat ook niet zijn. Binnen een korte tijd komt er enorm veel op je af. Alsof alles al niet erg genoeg is, maken de journalisten van PowNews een sensatie van de situatie waarin je verkeert.

Mensen, laten we niet denken dat wereld alleen maar om onszelf draait. We kunnen de wereldbevolking zien als één grote familie. Ik wil niet zeggen dat we meteen 10 vluchtelingen in huis moeten nemen, maar wees in ieder geval respectvol tegenover je medemens. Sta open voor de mensen om je heen, bied hen sociale steun. Kortom, wees dus aardig tegen de mensen om je heen. Iedereen heeft zo zijn eigen strijd.