De zorg kan echt wel goedkoper

Als vader van drie opgroeiende zoons kom ik regelmatig in aanraking met spoedeisende hulp. En aangezien ik vroeger nogal een brekebeentje was, kan ik mijn huidige ervaringen goed vergelijken met hoe het vroeger ging. Vroeger was echt alles beter.

Toen ik veertien jaar was, ging ik door ijzel onderuit in een bocht. De trapper van mijn fiets raakte mijn voet en in plaats van door te fietsen naar school, besloot ik toch maar naar huis te gaan. Mijn moeder bracht mij naar de eerste hulp. Direct, zonder verplichte tussenkomst van een huisarts. Ondanks de ijzeldrukte stond ik dezelfde ochtend nog na foto met loopgips en krukken op het schoolplein. Ik had bij de eerste hulp twee of drie mensen gezien en was daar binnen anderhalf uur weer weg.

Acht jaar later liep ik tegen een stalen balk aan. Met bebloed hoofd kwam ik bij de eerste hulp. Bij melding werd gevraagd of ik een afspraak had. Pardon? Moet ik dit voorzien of zo? Na een uur wachten mocht ik in de behandelkamer wachten op de arts. Weer een uur wachten werd het gelijmd. Ik was met twee en half uur weer buiten. Naast de receptioniste heb ik twee of drie mensen gezien.

Afgelopen weekend om exact half twaalf viel mijn zoon op het voetbalveld ongelukkig. Duidelijk spoedeisend, duidelijk een foto nodig. Snel koeling gezocht en de huisartsenpost gebeld. Want direct naar de spoedeisende hulp mag niet. Na tien minuten aan de telefoon om door de wachtrij te komen, kon ik over anderhalf uur terecht. Na receptioniste, huisarts met arts in opleiding, receptioniste 2, intake SeH, röntgenoloog 1 & 2, behandelaar en dokter, stonden we na drie uur met gips om de opnieuw gezette pols weer buiten. Steeds meer contacten en steeds trager.

Maar het ergste vind ik wel dat al deze goedbedoelde hardwerkende mensen elkaar niet lijken te vertrouwen. Mijn zoons arm werd door de huisarts uitvoerig bekeken en gevoeld. Diagnose foto toch wel wenselijk. Daarna door de intake van de SeH ook weer. Diagnose: dat heeft de huisarts goed gezien. En daarna weer. Diagnose: dat heeft de huisarts en de intake terecht doorgestuurd. Dat het wachttijd kost is tot daar aan toe, maar dat jullie elkaars werk overdoen is erg. Ouders niet vertrouwen en verplichten extra lagen en extra wachttijd te doorgaan met een gewond kind is pas echt erg en in mijn ogen niet goedkoper.