Als blanke ook geconfronteerd met racisme.

Dat er onderhuidse (en openbare) racisme heerst in Nederland is waarschijnlijk niet onbekend. De fiets experiment van Sunny Bergman vorig jaar heeft dit wel bewezen.
Wat je misschien nog niet wist is dat ik, een blanke vrouw wonend in Nederland, ook te maken heb met racisme. En dan het type: “ik ga mijn racistische meningen over buitenlanders vertellen, want er zijn hier alleen maar blanken”

Ik heb te vaak nu gehoord in de tijd dat ik woonzaam ben in Nederland: "buitenlanders moeten oprotten naar hun eigen land". Dan zeg ik op mijn beurt: "Hallo? Ik ben ook buitenlander hoor". Waarop ik altijd de reactie, met schuine hoofd van verbazing krijg: "ja, maar jou bedoel ik niet". Ik vraag dan altijd wie ze bedoelen. Maar die vraag willen ze dan niet meer beantwoorden.

Ik heb een aantal theorieën (eigenlijk vaak gehoorde veronderstellingen) over wie ze het bedoelen. Er wonen veel verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. In ieder geval ben ik (Britse) het blijkbaar niet.
– Zijn het misschien buitenlanders die niet werken? Want er zijn ook genoeg Nederlanders die geen werk hebben… Nee, dat kan dan niet.
– Zijn het buitenlanders die niet kunnen werken? Een Nederlandse veteraan met chronisch PTST is oké als uitkering trekkende, maar een vluchteling met PTST niet?
– Zijn het misschien buitenlanders die de taal niet goed beheersen? Nou, ook genoeg Nederlanders die nauwelijks gedegen Nederlands kunnen spreken of schrijven.
– Zijn het misschien buitenlanders die hun omgeving niet goed verzorgen? Daar moeten we naar het gedrag van sommige Nederlandse Feyenoord fans denk ik maar beter niet over beginnen.
– Zijn het misschien buitenlanders die zich “anders” kleden? Want dan kun je ook andere groepen vertellen om op te rotten, maar dat gebeurt niet.
– Zijn het misschien gelovige buitenlanders? Dat zou ik raar vinden in een land die vrijheid van geloof in de grondwet hanteert.

En dan blijf ik met mijn vraag nog steeds onbeantwoord. Wie zouden ze nou bedoelen? Ik begrijp iets toch blijkbaar niet goed. Graag iemand die het me uitlegt.