Redactie Metro
Redactie Metro Sport 13 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Velzeboer revancheert zich met goud op 500 meter, Poutsma tweede

Xandra Velzeboer heeft zich op de Europese kampioenschappen shorttrack in Gdansk gerevancheerd voor haar valpartij op de 1500 meter. De 22-jarige Nederlandse pakte goud op de 500 meter. Het zilver ging naar haar landgenote Selma Poutsma en de Belgische Hanne Desmet werd derde.

Poutsma was snel weg en behield lange tijd de leiding. Velzeboer passeerde haar in de laatste ronde en schaatste onbedreigd op de zege af. Yara van Kerkhof eindigde in de B-finale als eerste.

Het is voor Velzeboer haar eerste Europese titel op een individuele afstand. Ze won op het WK de 500 meter al wel, zowel in 2022 als 2023. „Heel mooi om deze titel aan het rijtje toe te voegen. Ik was even heel blij dat het was gelukt. Met de 1500 meter zat ik er heel dichtbij”, zei Velzeboer tegen de NOS. „De start ging heel goed en daarna probeerde ik Poutsma in te halen. Maar ik dacht: dan maar wachten. Ik weet dat het moet lukken als ik erachter zit. Ik had verwacht dat ik de inhaalactie iets eerder had kunnen maken, dus het was nog even spannend.”

Poutsma vond dat er voor haar meer in had gezeten. „Ik was zo dichtbij”, vertelde ze tegen de NOS. „Het gebeurde pas in de laatste ronde. Dat is aan de ene kant goed, want ik ben weer een stapje dichterbij. Maar aan de andere kant was ik zo dichtbij. Ik weet waar het aan ligt: dat ik in de laatste ronde word ingehaald. En ik was te onrustig, daardoor verlies ik mijn snelheid.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties