Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

China: verkiezingen tonen dat meeste Taiwanezen DPP niet steunen

China ziet in de uitslagen van de verkiezingen in Taiwan het bewijs dat de meerderheid van de Taiwanezen niet achter de China-kritische DPP staat, ondanks dat die partij voor de derde keer op rij de president mag leveren. Beijing voorspelt dat de uitkomst van de verkiezingen niets zal veranderen aan de gespannen relatie met het democratisch bestuurde eiland.

DPP-kandidaat Lai Ching-te heeft de presidentsverkiezingen met 40,2 procent gewonnen. De resultaten van de parlementsverkiezingen zijn nog niet allemaal binnen, maar in tussentijdse uitslagen staat de DPP voor met 36,5 procent van de stemmen, schrijft de krant Taipei Times. De oppositiepartij Kuomintang, die iets meer toenadering tot China wil zoeken, volgt met 33,4 procent. Daarachter komt de centrumlinkse Taiwanese Volkspartij (TPP) met zo’n 22 procent.

China ziet Taiwan als een afvallige provincie en dat leidt geregeld tot spanningen rond het eiland. Beijing benadrukt in een reactie op de verkiezingswinst van Lai dat het standpunt niet is veranderd en dat hereniging „onvermijdelijk” blijft. „We zullen ons krachtig verzetten tegen separatistische activiteiten die gericht zijn op de onafhankelijkheid van Taiwan en tegen buitenlandse inmenging. Taiwan is China’s Taiwan.”

China zegt wel samen te willen werken met „relevante politieke partijen, groepen en mensen uit verschillende sectoren in Taiwan om de uitwisseling en samenwerking te stimuleren”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties