Redactie Metro
Redactie Metro Sport 13 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

FC Twente slaat dankzij trefzekere Ugalde aanval AZ op 3e plek af

FC Twente heeft de aanval van AZ op de derde plaats afgeslagen. De ploeg van trainer Joseph Oosting was in een onderling duel in Enschede met 2-1 te sterk voor de Alkmaarders. Manfred Ugalde poetste met twee treffers een vroege voorsprong van AZ weg.

Met de zege komt Twente op 37 punten, 4 punten meer dan AZ. Koploper PSV en Feyenoord hebben respectievelijk 11 punten en 1 punt meer dan Twente. Beide ploegen hebben een wedstrijd minder gespeeld.

AZ-trainer Pascal Jansen experimenteerde vorig weekend in de oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund (2-2) met Jens Odgaard als aanvallende middenvelder en koos tegen Twente opnieuw voor de voormalige vleugelspeler op die positie. De Deen betaalde het vertrouwen terug met de openingstreffer in de 4e minuut. Mees Hilgers miste een lage voorzet van Mayckel Lahdo en Odgaard maakte zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen.

Hard schot

Twente nam na de treffer het initiatief over. De thuisploeg kwam tot een aantal vloeiende combinaties, maar testte AZ-keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro lange tijd niet. De 19-jarige Eredivisie-debutant, de vervanger van de afwezige Mathew Ryan en Hobie Verhulst, hoefde pas na 20 minuten in actie te komen bij een hard schot van Michel Vlap. Twente maakte vlak voor rust wel de verdiende gelijkmaker via Ugalde, die een voorzet van Carel Eiting binnenkopte.

Ook in de tweede helft moest het publiek in de Grolsch Veste lang wachten op uitgespeelde kansen. AZ was alleen gevaarlijk na een verkeerde pass van Twente-keeper Lars Unnerstall, terwijl de meeste aanvallen van de thuisploeg stokten rond het strafschopgebied. De 2-1 van Twente viel uiteindelijk met het nodige fortuin. Na een scrimmage viel de bal voor de voeten van Ugalde, die van dichtbij zijn tweede van de avond maakte. AZ-invaller Ruben van Bommel miste in de slotfase nog een grote kans op de gelijkmaker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.