Erik Jonk
Erik Jonk Sport 20 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel respect voor moedige trainer Henk de Jong van Cambuur: ‘Een prachtkerel’

Henk de Jong stopt met onmiddellijke ingang op doktersadvies als trainer van SC Cambuur. Zijn besluit levert op sociale media veel respect voor deze geliefde voetbalman op.

Eind vorig jaar werd een cyste ontdekt in het hoofd van de 58-jarige De Jong. „Voor veel mensen zal dit nieuws misschien als een verrassing komen, maar het is een besluit waar je natuurlijk lang en goed over nadenkt. Uiteindelijk is gezondheid het allerbelangrijkste en wat ik misschien nog wel belangrijker vindt is mijn verplichting richting de club, staf, spelers en supporters”, aldus de in Drachten geboren De Jong.

„Als hoofdtrainer van een Eredivisieclub krijg je geen tijd om volledig te herstellen en daar ga ik nu echt goed de tijd voor nemen. Daarna gaan we kijken wat de toekomst brengt, waarbij een andere rol binnen SC Cambuur zeker tot de mogelijkheden behoort.”

Henk de Jong drie keer kampioen

Henk de Jong werd in 2013, 2020 en 2021 kampioen met Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie. Vorig jaar werd hij met de club negende in de Eredivisie. Dat was de hoogste klassering ooit op het hoogste niveau voor de club uit Leeuwarden.

Drie jaar geleden keerde De Jong bij Cambuur terug, waar hij van 2011 tot en met 2016 ook werkzaam was (eerst als assistent van Dwight Lodeweges). Toen Lodeweges de gevoelige overstap naar Heerenveen maakte, volgde De Jong hem op. Hij groeide uit tot een publiekslieveling.

Eind 2021 werd bij Henk de Jong een cyste ontdekt en hij kreeg te maken met veel fysieke klachten. In maart van dit jaar bleek dat De Jong niet zou terugkeren op de bank en Dennis Haar maakte het seizoen af. Pascal Bosschaart en Martijn Barto nemen nu de taken van De Jong voorlopig over. De Friese club zegt op korte termijn op zoek zoek te gaan naar een opvolger. Cambuur staat na tien duels veertiende in de Eredivisie.

Velen zullen Henk de Jong herinneren uit corona-voorjaar 2020, toen zijn club niet promoveerde na een niet beëindigde competitie en hij dat ‘het grootste schandaal uit de Nederlandse geschiedenis van de sport noemde’. Dat was nogal overtrokken, maar gelukkig stond de Fries voor veel meer mooie uitspraken.

Heel veel respect:

Op sociale media klinkt er niets – of bijna niets – dan lof voor de stap die Henk de Jong heeft durven zetten. Van Cambuurfans, maar ook van mensen die niets met de club te maken hebben. Ook Cambuur zelf heeft op de website van de club mooie woorden gedeeld. Zo zegt Arnoud: „Henk de Jong gaf sjeu aan Cambuur, wat de club verder niet veel heeft. Een zeldzaam eerlijke trainer in voor- en tegenspoed. Had hem graag nog wel eens bij ons gezien als hoofdtrainer (maar weet dat dat vrijwel onmogelijk zou zijn geweest). Ik hoop dat hem goed gaat.”

Reon stelt: „Zijn spelerscarrière werd in de knop gebroken door een onwillige knie, nu maakt een cyste een vroegtijdig einde aan zijn periode als trainer. Zeer triest voor Henk de Jong, een fijn mens die je zoveel meer gunt dan opnieuw een geknakte loopbaan.” Hieronder zie je nog een aantal reacties.

https://twitter.com/leoregoord/status/1583086526577401856

Er is ook steun en een compliment uit Rotterdam:

https://twitter.com/010rotjeknor010/status/1583083712400326656

https://twitter.com/GJSipma/status/1583079464250269696

https://twitter.com/henky007/status/1583072883232104449

Win kaartjes voor Ajax – Liverpool op 26 oktober

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.