Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 27 okt 2019 / 15:21 uur

‘Net niet ploeg’ AZ is nu opeens een reuzendoder

Seizoenenlang hikte AZ er als subtopper tegenaan: van elke ploeg konden de Alkmaarders winnen, maar tegen de traditionele top 3 (Ajax, Feyenoord en PSV) gold een heel ander verhaal. Vooral verlies lag op de loer, een gelijkspelletje was al mooi meegenomen.

Op basis van de laatste vier duels tegen genoemde tegenstander, staat de wereld op z’n kop. AZ geldt nu als reuzendoder. Ajax en PSV moesten er vorig jaar in Alkmaar aan geloven (beide keren 1-0), Feyenoord ging dit seizoen in eigen Kuip hard onderuit (0-3). Zondagmiddag verscheen de grootste uitslag op het scorebord: 0-4 bij PSV in Eindhoven.

Ontbreken basisspelers

De formatie van Mark van Bommel begon zwaargehavend aan het duel, dat wel. Door schorsingen en blessures miste de trainer zijn vaste waarden Malen, Ihattaren, Bergwijn, Hendrix en Viergever. Ryan Thomas speelde voor het eerst in de basis, maar kon daar welgeteld 21 minuten van genieten. De middenvelder kon, na ingrijpen van de VAR, met rood vertrekken na een veel te harde actie op Fredrik Midtsjø. Het was na twee wegzendingen bij FC Utrecht PSV’s derde rode kaart in twee duels.

‘Net niet ploeg’ AZ is nu opeens een reuzendoder
Pol van Boekel 'trakteert' Ryan Thomas op rood. / Ronald Bonestroo | ANP

Zonder voor rust groots te spelen, sloeg AZ in de laatste minuten voor rust tweemaal keihard toe. Beide keren was tiener en toptalent Myron Boadu trefzeker. Bij de eerste goal kreeg hij voor de vijfde keer op rij een assist van die andere Alkmaarse parel, Calvin Stengs. Na rust was er voor PSV geen houden meer aan en was de tot nu toe grootste concurrent van Ajax volstrekt kansloos. Rechtsback Jonas Svensson pegelde in de korte hoek de 0-3 binnen, Dani de Wit zorgde met een fraai hakje voor het slotakkoord.

Na verlies bij FC Utrecht en een onverwacht gelijkspel in de Europa League tegen LASK Linz, beleefde PSV met de nieuwe dreun een bijzonder slechte week.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Net niet ploeg’ AZ is nu opeens een reuzendoder
Sluiten