Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 5 jun 2019 / 08:19 uur

Vormgever en grondlegger Champions League overleden

Voormalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson is dinsdagnacht op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Zweedse voetbalbond. Johansson leidde de Europese voetbalunie van 1990 tot 2007. Hij was de opvolger van de Fransman Jacques Georges, die eveneens zeventien jaar aan het hoofd stond van de UEFA.

Kort ziektebed

„Het Zweedse voetbal is in rouw. Lennart Johansson is dood. Hij is in de nacht van 4 juni ingeslapen na een kort ziektebed", meldt de Zweedse voetbalbond SvFF woensdagochtend.

Johansson geldt als een van de initiatiefnemers en grondleggers van de Champions League, die aan het begin van zijn voorzitterschap gevormd werd. In 1992 werd het grootste clubtoernooi van Europa – voorheen de Europacup 1 – compleet hervormd.

Het hoofdtoernooi begon niet langer met alleen maar de kampioenen, maar ook nummers 2 en uiteindelijk ook 3 en 4 van een land konden zich kwalificeren. In het seizoen 1997/98 werd vervolgens de groepsfase geïntroduceerd, zoals wij die nu nog altijd kennen.

Huilende winnaars, juichende verliezers

Johansson was onder andere UEFA-voorzitter tijdens de beroemde Champions League-finale van het seizoen 1998/99. Toen hij in Camp Nou de lift naar beneden pakte om de Cup met de Grote Oren uit te reiken, stond Bayern München nog met 1-0 voor. Eenmaal beneden zag hij tot zijn verbijstering dat Manchester United de wedstrijd in twee minuten had omgedraaid tot 1-2. Het leverde een van zijn beroemdste quotes op. „De winnaars huilden en de verliezers juichten."

https://www.youtube.com/watch?v=TxDgwmtrB-I

De Zweed had overigens nog grotere ambities. In 1998 deed hij een gooi naar het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA, maar Johansson werd afgetroefd door de Zwitser Sepp Blatter. Bij een stemming in januari 2007 werd hij net afgetroefd door de Fransman Michel Platini.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vormgever en grondlegger Champions League overleden
Sluiten