Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 5 jun 2019 / 07:44 uur

‘Kleine bedrijven failliet door kosten crowdfunding’

Crowdfunding bestaat lang niet altijd uit schenkingen, maar vaak ook uit kortstondige leningen. Veel kleine bedrijven gaan in dergelijke gevallen vlak na de oprichting failliet, blijkt uit onderzoek van onderzoeksjournalistiekplatform Investico, dagblad Trouw en De Groene Amsterdammer.

Funding Circle

Het gaat volgens het onderzoek vooral om bedrijven die geld lenen van commerciële instellingen, zoals bijvoorbeeld het Britse Funding Circle. Dit brengt zulke hoge kosten met zich mee, dat de bedrijven vaak snel in financieel zwaar weer terechtkomen.

Het door het publiek bij elkaar gelegde geld wordt door dergelijke bedrijven niet doorgegeven, maar uitgeleend. Niet alle van die bedrijven schijnen zich bovendien aan de regels en eisen te houden. „Van ondernemers worden woekerrentes gevraagd van 15 tot 20 procent. Zonder Autoriteit Financiële Markten-toezicht (AFM, red.)", zo is een van de constateringen.

Stel dat je als bedrijf 50.000 euro leent voor een periode van vier jaar tegen een rentepercentage van 20 procent, dan betekent dat dat je over je lening 24.000 euro rente betaalt. Oftewel 6.000 euro per jaar. Dat is voor een klein en beginnend bedrijf een vaak zeer zware dobber.

Garant staan

De ondernemers moeten bovendien met hun eigen vermogen – of dat van hun familie – garant staan voor de lening. Ook blijken de leningen vaak op bizarre momenten te worden uitgedeeld, zo bleek uit de faillissementsverslagen die Trouw bestudeerde. „Sommigen bedrijven verkeerden al in grote problemen toen ze hun lening kregen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kleine bedrijven failliet door kosten crowdfunding’
Sluiten