Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 12 jun 2019 / 14:34 uur

Froome mist Tour na zware val, sterke test Dumoulin

Chris Froome mist de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in de Belgische hoofdstad Brussel. De 34-jarige Brit van Team Ineos is woensdag tijdens de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val gekomen. De viervoudig Tourwinnaar werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Teammanager Dave Brailsford heeft aan Franse media bevestigd dat Froome niet kan starten in de Ronde van Frankrijk.

Neusgaten legen

Volgens berichten viel Froome op het moment dat hij zijn stuur even had losgelaten. „Hij kwam even met zijn hand van het tijdritstuur om zijn neusgaten te legen, en vervolgens kwam er een windhoos en kon hij een val niet voorkomen”, zo meldt het Algemeen Dagblad. De windhoos van 60 kilometer per uur gooide hem tegen een muur aan.

Froome won de Tour in 2013, 2015, 2016 en 2017 en wilde een poging wagen om zich in het rijtje te voegen van renners die de Ronde van Frankrijk vijf keer hebben gewonnen. Dat zijn de Belg Eddy Merckx, de Fransen Bernard Hinault en Jacques Anquetil en de Spanjaard Miguel Indurain.

Goede Dumoulin en Kruijswijk

De tijdrit die Froome verkende, werd gewonnen door Wout Van Aert. De Belg van Jumbo-Visma was sneller dan de Nederlandse Amerikaan Tejay van Garderen en de Nederlanders Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk, die de top vier completeerden.

Voor Dumoulin was het zijn eerste serieuze test sinds zijn val in de Giro d’Italia. De derde plaats zal hem ongetwijfeld reden tot tevreden geven. De renner van Team Sunweb werkt nu naar de Tour de France toe.

In het klassement gaat de Brit Adam Yates aan de leiding. Kruijswijk knalt door zijn goede tijdrit de top 10 binnen. Dumoulin stond al verder weg in het algemeen klassement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Froome mist Tour na zware val, sterke test Dumoulin
Sluiten