Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 10 feb 2019 / 18:14 uur

PSV verzuimt om titelrace vroegtijdig te beslissen

Er kan veel gebeuren in een periode van 21 dagen. Want op het moment dat er werd afgetrapt voor FC Utrecht – PSV is het exact drie weken geleden dat Ajax op jacht ging om de koppositie kon over te nemen en daarin jammerlijk faalde (4-4 tegen sc Heerenveen).

Nu was het aan PSV om diezelfde concurrent op een achterstand van maar liefst acht punten te zetten en de titelstrijd in de Eredivisie vroegtijdig in een plooi te leggen. Het liep net even anders.

Uiterst effectief

Vanaf het begin was het al duidelijk dat het in ieder geval geen doorsnee zege ging worden. De koploper had moeite met de compact spelende Utrechters, die uit een hoekschop hun eerste beste kans raak kopten via Sander van der Streek. Alleen via de immer sterke luchtmacht lukte het PSV om in de eerste helft kansen te creëren. Utrecht stelde daar niet veel tegenover, maar het was wel uiterst effectief. Gyrano Kerk liet bij een vlijmscherpe counter alle tegenstanders zijn hielen zien en schoof een goede vijf minuten voor rust de 2-0 in de verre hoek. „Dat zijn eigenlijk de enige twee kansen die ze krijgen en die zitten ook”, concludeerde een teleurgestelde Luuk de Jong na afloop bij FOX Sports.

Het was een dreun die PSV maar zeer moeizaam te boven kwam. Zodoende heeft de titelverdediger (net als Ajax) na de winterstop al meer punten verloren dan tijdens de eerste seizoenshelft. Dat dit zou gaan gebeuren, was geen heel gewaagde gok. Maar dat dat na vier competitieronden al het geval zou zijn, was een minder gangbare voorspelling. Zeker gezien het programma dat PSV na de winterstop moest afwerken. Waarbij het vooral opmerkelijk is, dat de slotfases – doorgaans de periode waarin de Eindhovenaren het verschil maken – uiterst moeizaam verliepen.

Puntenverlies bij FC Emmen

Zo verspeelden de Eindhovenaren na een 0-2 voorsprong in de slotfase twee punten op bezoek bij FC Emmen en wist het thuis maar net stand te houden tegen FC Groningen (2-1). Daarna leek er herstel te zijn met een 5-0 overwinning op Fortuna Sittard, een uitslag die enigszins vertekend was door de rode kaart van Clint Essers na ruim een halfuur. Want dat de boel niet meer zo solide is als eerder, dat maakte de wedstrijd in de Galgenwaard wel duidelijk. Al kwam PSV na rust wel een stuk beter voor de dag dan in de eerste helft.

Het leidde ook tot een fraaie aansluitingstreffer. Steven Bergwijn werd tussen de linies gevonden en stak de bal vervolgens op tijd richting De Jong, die beheerst zijn negentiende van het seizoen maakte. PSV wist niet direct door te bijten, maar zette de Domstedelingen continu met hun rug tegen de muur. Tijd om adem te halen was er nauwelijks. Het was alleen wachten totdat de luchtpijp echt werd dichtgeknepen. Dat gebeurde vier minuten voor tijd uiteindelijk, nadat Utrecht misschien heel even dacht iets meer in zat omdat de druk even wat minder wat. Denzel Dumfries gaf laag voor en het was weer De Jong die binnengleed.

VAR-momenten

Alleen waar je zou verwachten dat PSV stevig doorpakte, mocht het nog van geluk spreken dat FC Utrecht – ondanks ingrijpen van de VAR – geen strafschop kreeg. Dus mocht de ploeg niet klagen, al baalde De Jong vooral. „Je wil Ajax gewoon op acht punten zetten. Er had zoveel meer ingezeten. Het is dan zo zonde we op een 2-0 achterstand komen gelukkig kun je dat dan nog.” Overigens had De Jong eerder zelf ook recht op een penalty. „Ik word gewoon vastgehouden.”

Toch zal de busreis van Utrecht naar Eindhoven een stuk fijner zijn verlopen dan die van Almelo naar Amsterdam. Want aan het eind van de speelronde is de voorsprong gegroeid van vijf naar zes punten en is de 25e landstitel van PSV weer een stap dichterbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
PSV verzuimt om titelrace vroegtijdig te beslissen
Sluiten