Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 10 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Pablo Escobar’s nijlpaarden vormen plaag in Colombia

Het bosrijke ecosysteem rondom de rivier Magdalena in Colombia heeft last van een gulzige exoot. De dieren planten zich in rap tempo voort en zijn afkomstig van de dierentuin van Pablo Escobar, een van de meest beruchte en beroemde personen van het land.

Normaal gesproken komen nijlpaarden alleen maar voor in Afrika. Toch zijn ze tegenwoordig ook in de Zuid-Amerikaanse bossen te ‘bewonderen’, zo meldt CBS News.

De nijlpaarden vinden het prima vertoeven in Colombia ©Getty Images

Privédierentuin

De schatrijke crimineel die in 1993 overleed hield van bizarre peperdure aankopen, een van zijn hobby’s was het onderhouden van een dierentuin op zijn landgoed Villa Napoles. Hier hield hij onder meer olifanten, neushoorns, giraffes en nijlpaarden.

Na het overlijden van de drugsbaron werden de meeste dieren overgeplaatst, maar dit gold niet voor de nijlpaarden. Die werden aan hun lot overgelaten in de bossen langs de rivier, blijkbaar was dit een prima habitat voor de dieren. De vier nijlpaarden die Escobar had is in 25 jaar uitgegroeid tot een populatie van ongeveer vijftig van deze zwaargewichten.

Het grootste deel van de kudde bevindt zich nog steeds op het voormalige landgoed van Escobar dat in 2007 in een attractiepark veranderde. Er is echter een probleem met de dieren in hun verblijf houden, sommigen zijn ontsnapt en duiken nu op in het wild. Hiermee is Colombia het enige land buiten het Afrikaanse continent waar nijlpaarden zich hebben gevestigd.

Ongewenste exoot

Het gebied waar ze rondlopen wordt een nijlpaardenutopia genoemd, ze hebben er geen natuurlijke vijanden en er is genoeg voedsel en water. Dit kan echter niet op de goedkeuring rekenen van bioloog David Echeverri, hij ziet de kudde als ongewenste exoten die lokale diersoorten zoals de zeekoe verdringen. Bovendien zijn de giganten niet ongevaarlijk, in Afrika komen jaarlijks honderden mensen om het leven door de lompe herbivoren.

In Colombia zijn er nog geen meldingen geweest van kwetsuren als gevolg van nijlpaardgerelateerde incidenten. Hoewel de populatie nu nog niet bijstergroot is waarschuwt de bioloog mensen in de omgeving. „Nu worden ze nog liefkozend de huisdieren van het dorp genoemd, maar de dieren kunnen bijzonder agressief en territoriaal worden," aldus Echeverri aan de Amerikaanse nieuwszender.

Hij vreest dat de populatie blijft groeien, volgens hem is het een kwestie van tijd voor er gewonden of doden vallen. Een oplossing is er niet voor het probleem. „Afschieten is geen optie en herplaatsen of steriliseren kost een hoop geld," zo stelt hij. De operatie wordt nog extra bemoeilijkt door beperkte financiële middelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.